Europeanen vinden VS gevaarlijker voor wereldvrede dan Iran

De Amerikaanse aanwezigheid in Irak is gevaarlijker voor de wereldvrede dan de kernwapenambities van Iran of Noord-Korea. Die opinie overweegt in Europa, de islamitische wereld en enkele grote landen uit andere werelddelen. Het Amerikaanse imago in het buitenland gaat weer de dieperik in, na een verbetering in 2004 en vorig jaar.
Een en ander blijkt uit een opiniepeiling die dinsdag werd gepubliceerd door het Pew Global Attitudes Project (PGAP). De onderzoekers ondervroegen in april en mei 17.000 mensen in veertien landen: Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje in Europa; Egypte, Indonesië, Pakistan, Jordanië en Turkije als overwegend Islamitische landen, Rusland, Japan, China, India en Nigeria.

In 12 van de 14 onderzochte landen vinden de meeste ondervraagden dat de oorlog in Irak de wereld “gevaarlijker” heeft gemaakt. Driekwart van de ondervraagde Fransen denkt zo. Alleen van de ondervraagde Indiërs en Nigerianen zeggen velen dat de wereld “veiliger” is geworden door de Amerikaanse invasie.

De opiniepeiling maakt deel uit van een reeks jaarlijkse rondvragen die werd gestart in 2002, kort nadat de VS in Afghanistan de Taliban van de macht hadden verdreven, en voor de invasie in Irak. Na het offensief tegen Saddam Hoessein in 2003 daalde de waardering voor de VS en president Bush scherp, vooral in Europa en de islamitische wereld. In de meeste landen volgde er een herstel in 2004, dat zich nog sterker doorzette in 2005.

Dat nieuwe krediet is nu weer verspeeld. De achteruitgang is het grootst in Spanje, Rusland, Indonesië, Jordanië en Turkije. En zelfs in India, dat onlangs een baanbrekend nucleair akkoord ondertekende met de VS, valt het aandeel van de respondenten dat een positieve indruk heeft van de VS terug van 71 procent vorig jaar tot 56 procent nu. Alleen in China en Pakistan blijft het Amerikaanse imago verbeteren. De verslechtering in de overige landen lijkt in de eerste plaats te maken te hebben met bedenkingen bij de oorlog in Irak en de Amerikaanse oorlog tegen de terreur.

Ook het vertrouwen in president George W. Bush kalft verder af. Alleen een meerheid van de ondervraagde Indiërs en Nigerianen ziet een meerderheid van de respondenten Bush wel zitten. In China en Japan heeft de Amerikaanse president nog een derde van de ondervraagden achter zich, in Groot-Brittannië daalt dat tot 30 procent. De laagste cijfers voor dit punt tekenden de opiniepeilers op in Turkije (3 procent, Spanje en Jordanië (beide 7 procent).

De opiniepeiling bevat niet alleen slecht nieuws voor de Amerikaanse regering. Van de bevraagde Europeanen, Japanners en Russen spreekt 80 tot 95 procent zich uit tegen het Iraanse kernwapenprogramma. In India, Nigeria, Turkije en Indonesië is ook nog altijd twee derde van de respondenten tegen. De ambities van Iran worden dus niet alleen in de VS als een probleem beschouwd. Maar wereldwijd is de afkeuring van het beleid van Teheran op dit punt niet. In Egypte en Jordanië zijn meer respondenten voor dan tegen het eventuele verwerven van kernwapens door Iran; in Pakistan is zelfs een echte meerderheid voor. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.