Europees Parlement stemt aanpak migratiestromen

Terwijl de vluchtelingen blijven toestromen in Lampedusa stemmen Europese parlementsleden over een resolutie over het Europees beleid rond migratie. De resolutie behandelt zowel de kwestie van de recente vluchtelingen uit Noord-Afrika als een langetermijnvisie waarin een coherenter EU-beleid een grote rol moet spelen.

Parlementsleden willen met de tekst de EU oproepen tot een ‘snel en gecoördineerd antwoord als onderdeel van een coherente langetermijnstrategie’ die de oorzaken van migratiestromen uit kwetsbare staten aanpakt. Eén van de taken die de resolutie bevat is om te zorgen voor meer werkgelegenheid in partnerlanden van de EU. Op hun beurt moeten deze partnerlanden aangemoedigd worden om hun nationale wetgeving over immigratie af te stemmen op de internationale normen.

De eerbiediging van mensenrechten, een goed bestuur en democratisering moeten belangrijke voorwaarden zijn bij akkoorden met de landen van oorsprong van migranten en de zogenaamde doorreislanden. De EU zou zelf ook meer moeten inzetten op bemiddeling bij processen van democratisering, in samenwerking met de Afrikaanse Unie, om conflicten te voorkomen.

Sancties

Indien landen hun verplichtingen over mensenrechten en goed bestuur in handelsovereenkomsten niet nakomen, mag de EU niet aarzelen om sancties toe te passen. Tegelijk moet de Commissie van Buitenlandse Zaken eerst nagaan wat de gevolgen zijn van dergelijke santies voor de bevolking.

Zodra Libië een nieuwe overgangsregering heeft zou de overeenkomst over samenwerking tussen de EU en Libië hervat moeten worden. Libië zelf moet ondersteuning krijgen om migranten uit landen uit het zuiden van het land goed op te vangen en tewerk te stellen.

Europa moet ook werk maken van de goedkeuring van een gemeenschappelijk EU-asielsysteem. Daarbij willen parlementsleden de medebeslissingsprocedures over onder meer een Europees Vluchtelingenfonds voor de periode 2008-2013 laten afronden. Verder willen de auteurs van de tekst dat de Commissie de financiering van rehabilitatiecentra voor slachtoffers van foltering blijft handhaven. Eerder besloten Europese lidstaten om de financiering van deze centra geleidelijk af te schaffen.

Gecontroleerde migratie

De resolutie verwijst ook naar de behoefte van de EU aan een ‘aanzienlijke maar gecontroleerde immigratie’ om de Europese vergrijzende bevolking te steunen. Er is ook sprake van een noodzaak van volledige en vergelijkbare statistische gegevens over de migrantenbevolking in de EU zodat beleidsmakers besluiten kunnen baseren op betrouwbare gegevens.

Door krappe begrotingen stelt de resolutie voor om initiatieven van de EU over migratie af te stemmen op die van andere grote mogendheden als de Verenigde Staten, China en Japan. Ook wordt gerekend op de opkomende landen die in de toekomst tot grote donorlanden zouden uitgroeien.

Bij de voorstellen wordt opgemerkt dat geen enkele lidstaat van de EU de Internationale conventie van de VN over de bescherming van de rechten van alle migrantenwerkers heeft geratificeerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.