Europees schandaal rond export diermeel naar Zuiden

Er is sprake van massale en illegale export van diermeel naar landen buiten de Europese Unie, met name Vietnam en Indonesië. Dat stelt de Duitse ngo Foodwatch, die klacht neerlegde tegen enkele Duitse bedrijven. De exporten gebeuren ruim tien jaar na de grote Europese BSE-crisis. Gesjoemel met diermeel in veevoeders lag toen aan de basis van een groot aantal besmettingen met de dolle koeienziekte.
De Duitse autoriteiten gaven inmiddels toe dat diermeel op onwettige wijze naar 22 landen is geëxporteerd. Het diermeel wordt ook geëxporteerd naar landen die een importverbod instelden, in verband met de BSE-crisis. Het probleem is volgens Foodwatch dat er geen toezicht op dergelijke handel is.
Vorig jaar werd vanuit Duitsland  naar Vietnam en Indonesië alleen al zo’n 100.000 ton geëxporteerd. ‘Het ongecontroleerd exporteren van diermeel is niet alleen een probleem van Duitsland; De illegale export met medeweten van de Duitse autoriteiten is maar het topje van een ijsberg,’ aldus veterinair expert van Foodwatch, Matthias Wolfschmidt.    
Uit statistieken van Eurostat – het cijferinstituut van de EU – werd in 2006 liefst 242.000 ton diermeel geëxporteerd naar niet-EU landen. Dat is een anderhalf keer zoveel in vergelijking met vorig jaar. De grootste exporteur is Spanje. Dat land exporteerde vorig jaar 140.000 ton diermeel, deels naar Vietnam en Indonesië. Dit betekent een verdriedubbeling ten opzichte van 2005.         

“Europese regels geschonden”


 Volgens Wolfschmidt worden afspraken en Europese regels geschonden: ‘De regel dat EU-lidstaten alleen diermeel mogen exporteren nadat ze met het ontvangende land een bilateraal akkoord hebben afgesloten wordt niet gerespecteerd.
Bij de Europese Commissie hebben ze geen overzicht welke lidstaten al dergelijke bilaterale verdragen hebben afgesloten. Bovendien zou dat diermeel alleen voor verwerking in voeding voor huisdieren mogen worden gebruikt, maar in de praktijk belandt het toch in de veevoederindustrie en komt het uiteindelijk toch weer in de voedselketen voor mensen.’

Totaal exportverbod?


Eén met BSE besmette koe waarvan de stoffelijke resten weer in het veevoeder belandt, kan volstaan om weer enorm veel dieren te besmetten, en zo weer een nieuwe BSE-crisis te veroorzaken. Experts van de Europese Commissie kwamen vandaag in spoedzitting bijeen. Mogelijk zal er een tijdelijk totaal exportverbod worden afgekondigd.
‘Dat is hard nodig,’ stelt Wolfschmidt, ‘want landen en bedrijven houden zich niet aan de regels. De vleesverwerkende industrie inclusief Vion, een van de grootste van Europa, heeft geen scrupules om zijn vleesafval te dumpen in arme landen en er zelfs winst op te maken.’ 
Belangrijke boodschap voor Europese beleidsmakers is dat de niet-gecontroleerde exportpraktijken een risico voor de volksgezondheid van Europese consumenten vormen.   

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.