Europese banken melden 600.000 “ongebruikelijke” transacties

Financiële instellingen in de EU hebben vorig jaar ruim 600.000 “ongebruikelijke” transacties gemeld aan de ‘financial intelligence units’ van de lidstaten in kwestie –organen die een toezicht houden op witwasoperaties en andere financiële misdrijven. Zowat een op tien van die gemelde transacties wordt vervolgens doorgespeeld aan de gerechtelijke autoriteiten.

Dat maakte Carlo Van Heuckelom, hoofd van de Financial Crime Unit van Europol, dinsdag bekend op een studiedag over geheime diensten in Brussel.
De aandacht voor financiële criminaliteit kadert onder meer in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad. ‘Elke financiële instelling moet zich degelijk informeren over het businessprofiel van haar cliënten’, aldus Van Heuckelom.

‘Wanneer ze plotseling een niet-karakteristieke financiële transactie op de rekening van een cliënt ziet gebeuren –een transactie die afwijkt van het normale profiel dat je zou veronderstellen- dan moet die bank dat melden aan de financial intelligence unit in het betrokken land.’ In België is dat de Cel voor Financiële Informatieverwerking, onder leiding van Jean-Claude Delepière.

Witwastransactie

In 2007 meldden financiële instellingen in de EU 601.319 “ongebruikelijke” transacties. Van Heckelom: ‘Opvallend is de grote diversiteit in aantal als je de EU-lidstaten vergelijkt. Ook als je verhoudingsgewijs de omvang van het betrokken land in acht neemt, en je zet daar de cijfers tegenover, dan krijg je enorme verschillen.’ Die gaan van tienduizenden aangiftes van “ongebruikelijke” transacties in het ene land, tot amper enkele honderden in het andere.

Van Heuckelom: ‘De national intelligence units in kwestie doen vervolgens een evaluatie van die gemelde transacties. Wanneer zij beslissen dat er voldoende vermoedens voorhanden zijn dat het bijvoorbeeld om een witwastransactie of ander delict kan gaan, dan maken zij het dossier over aan de gerechtelijke autoriteiten –in het geval van België de Procureur des Konings.’ In alle EU-lidstaten samen werden vorig jaar 67.917 van dat soort “verdachte” transacties doorgespeeld aan justitie –zowat een op tien.

Bijzondere inlichtingenmethodes

Van Heckelom maakte de cijfers gisteren in De Kamer in primeur bekend op de studiedag Geheime diensten. Tomorrow Never Dies, een organisatie van VUB-professor Herman Matthijs. Van Heckelom benadrukt dat de cijfers ‘redelijk betrouwbaar’ zijn, maar wijst erop dat nuance nodig is: ‘Bij de analyse van de resultaten hebben we datgene wat zich niet leende tot conclusive statements eruit gehaald.’

Andere sprekers op de VUB-studiedag waren Hugo Vandenberghe (CD&V, lid van de begeleidingscommissie van het Comité I), Georges Timmerman (journalist De Morgen), Eric Dénécé (directeur van het Centre Francais de Recherche sur le Renseignement) en Jalil Ghafoory (Afghaans diplomaat). Vandenberghe gaf tekst en uitleg bij het nieuwe wetsvoorstel inzake Bijzondere Inlichtingenmethodes (BIM) voor de Belgische inlichtingendiensten, dat hij vorige week indiende. Timmerman ging in op de vaak moeilijke relatie tussen media en geheime diensten. Hij pleitte voor een communicatiebeleid voor de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV, mét ‘woordvoerders, websites, jaarverslagen en andere publicaties’.

Het congresboek Tomorrow never dies door Herman Matthijs (ed.) telt 144 pagina’s en is uitgegeven bij Die Keure (www.diekeure.be).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.