Europese Commissie maakt groene voornemens

De Europese milieubeweging reageert voorzichtig positief op de voornemens van de Europese Commissie om op zeven terreinen een nieuw milieubeleid te ontwerpen. Vanwege een mogelijk negatief effect op de economische groei en de werkgelegenheid in de Unie riep commissievoorzitter Jose Manuel Barroso eerder op om het hele milieupakket te heroverwegen.



De Commissie besloot deze week om op zeven verschillende terreinen toch een nieuwe strategie uit te tekenen. Tussen september en december zullen nieuwe plannen gepresenteerd worden op gebied van luchtkwaliteit, kwaliteit van zeewater, afvalverwerking en recycling, duurzaam gebruik van bronnen, bodembescherming, gebruik van pesticiden en de stedelijke omgeving.

Barroso’s woordvoerder, Francoise Le Bail, zei na afloop van een debat over het Europese milieubeleid dat de 25 commissarissen de strategieën ondersteunen. De Europese Commissie wil het milieubeleid voortzetten en is van plan om deze strategieën aan de nemen. Het milieu blijft hoog op de agenda van de Commissie staan, aldus Le Bail.

Binnen de Europese Commissie bestaat al lange tijd verdeeldheid over hoe een groen beleid te combineren is met een meer concurrerende Europese economie. Milieugroepen vreesden dat de kwakkelende Europese economie het debat over nieuwe strategieën op het gebied van luchtvervuiling en recycling zou dwarsbomen, omdat die te duur zouden zijn.

De Commissie wil onder meer nieuwe regels om luchtvervuiling in te dammen, maar de industrie heeft al laten weten dat zoiets miljarden euro’s per jaar gaat kosten. De Europese ondernemerskoepel UNICE vraagt zich af of die kosten opwegen tegen de voordelen. De Commissie verwacht dat het project vanaf 2020 12 miljard euro per jaar gaat kosten. Eurocommissaris Stavros Dimas van milieu zegt dat het bedrag vier maal wordt terugverdiend, onder meer doordat schonere lucht minder ziekten veroorzaakt.

We waren bang dat de Europese Commissie milieu van de agenda zou schrappen, maar het gezonde verstand heeft - althans op dit moment - gezegevierd, zegt John Hontelez, algemeen secretaris van het European Environmental Bureau (EEB), Europa’s grootste netwerk van milieuorganisaties. Hontelez zegt wel bezorgd te zijn over de inhoud van het beleid. We weten dat de ambities in veel gevallen niet hoog zijn, en de druk die het bedrijfsleven uitoefent om nieuwe regels te voorkomen, helpt ook niet mee.

Milieugroepen als het Wereldnatuurfonds, Greenpeace, het International Fund for Animal Welfare en Seas at Risk, zijn allesbehalve gerustgesteld door de voorzichtige aanpak van de EC. Zij vrezen dat het beleid dat gericht is op de kwaliteit van het Europese zeewater, afgezwakt zal worden om de industrie tevreden te houden. Milieumaatregelen zijn geen extra optie, ze zijn noodzakelijk voor een gezonde en duurzame economie, zegt Saskia Richartz van Greenpeace Europe. Het heeft weinig zin om te praten over economische groei, als die groei niet gebaseerd is op een schone en veilige zee, vis die vrij is van schadelijke stoffen en kustlijnen die vrij zijn van afval.” (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.