Europese hulp voor gezinsplanning daalt schrikbarend

De landen van de Europese Unie hebben steeds minder geld over voor reproductieve gezondheidszorg en gezinsplanning in de ontwikkelingslanden. In 2001 ging nog 30 procent van de budgetten voor de aanpak van bevolkingsproblemen naar die twee activiteiten; in 2004 was dat nog amper 9 procent.
Dat staat in de studie Euromapping 2007 die vandaag (9 oktober) in Brussel werd gepresenteerd door de Duitse Stichting Wereldbevolking (DSW) en het Europees Parlementair Forum over Bevolking en Ontwikkeling (EPF). De twee organisaties vinden dat Europa weer meer moet investeren in goedkope voorbehoedmiddelen, voorlichting over de mogelijkheden om geboorten te spreiden en een betere kraamzorg.
Tussen 2001 en 2004 zijn de Europese donorlanden veel meer gaan uitgeven aan de strijd tegen aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. In 2004 ging daar meer dan de helft van de Europese hulpbudgetten voor bevolkingsproblemen naartoe. Een terechte prioriteit, vinden de onderzoekers, maar dat mag niet ten koste gaan van gezinsplanning.
“De landen van de Europese Unie hebben altijd programma’s voor gezinsplanning en reproductieve gezondheidszorg gesteund”, zegt het Belgische Europarlementslid Anne Van Lancker (sp.a). “Elke minuut sterft er ergens in de wereld een vrouw in het kraambed. Een groot deel van die sterfgevallen kan vermeden worden als meer vrouwen toegang hebben tot goede zorgen en ook door meer voorlichting en hulp bij gezinsplanning.”
Het is goed dat nauwkeurig in de gaten wordt gehouden hoe donorlanden hun hulp precies besteden, vindt Sietske Steneker van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) in Brussel. “Vandaag leven er ongeveer drie miljard kinderen op onze planeet die binnenkort op hun beurt ouders zullen worden. De komende 15 jaar kan de vraag naar gezinsplanning daardoor met 40 procent stijgen”.
“Europa (de Europese Unie en de lidstaten, nvdr) is wereldwijd de belangrijkste ontwikkelingsfinancier. Wat Europa beslist, heeft dus een invloed op de koers die andere donorlanden volgen”, benadrukt Neil Data, de secretaris van het Europees Parlementair Forum over Bevolking en Ontwikkeling (EPF).
“De beste oplossing is een geïntegreerde aanpak, die een brug slaagt tussen programma’s voor aidsbestrijding en gezinsplanning,” oordeelt Karen Höhn, het hoofd van de Duitse Stichting Wereldbevolking. “Op het terrein zie je vaak een kloof.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.