Europese katoensubsidies: de pot verwijt de ketel

EU-handelscommissaris Pascal Lamy heeft zich geprofileerd als een vurig
pleitbezorger van de campagne tegen katoensubsidies in de VS. Uit een studie in opdracht van de Britse overheid blijkt nu dat Europa zelf niet zonder zonde is. De kleine Europese katoenproductie richt disproportioneel veel schade aan bij de Afrikaanse katoenboeren: bij een wereldwijde afschaffing van katoensubsidies zou het wegvallen van de Europese katoensteun goed zijn voor tot 38 procent van de geschatte productiestijging in Afrika.

Wanneer de EU de subsidies voor katoenboeren in Spanje en Griekenland zou schrappen, zouden Mali, Benin, Burkina Faso en Tsjaad jaarlijks 32 miljoen
dollar meer verdienen aan de katoenexport, zo stelt het Overseas Development Institute in haar rapport.

De hoofdoorzaak voor de lage katoenprijs op de wereldmarkt zijn de drie tot
vier miljard dollar die de VS elk jaar uitdelen aan hun katoenboeren, zo
erkent de studie. De Europese katoenboeren hebben slechts een marktaandeel
van 2,5 procent, maar zijn er dankzij royale steun wel in geslaagd hun
productie in de voorbije twintig jaar te verdrievoudigen en de 0,8 miljard dollar Europese katoensteun zit voor de Afrikaanse katoenboeren extra in de weg. Dat komt omdat de wereldmarkt geen homogeen speelveld is, maar gesegmenteerd door relaties tussen traditionele handelspartners. Europa is traditioneel een grote afnemer van West-Afrikaans katoen: tussen 20 en 80 procent van de katoenexport uit Mali, Burkina Faso, Benin en Tsjaad gaat naar de EU.

De door Europa aangekondigde hervormingen in de katoensector vindt het rapport slechts schone schijn. De Europese Commissie stelt een subsidie voor die voor 40 procent afhankelijk blijft van de oppervlakte waarop de boeren katoen verbouwen. Daarmee wordt de link tussen subsidie en productie niet verbroken en blijft het voor de boeren in Griekenland en Spanje interessant om katoen aan te planten.http://www.odi.org.uk/iedg/cotton_report.html

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift