Europese landen blazen hulpbudgetten kunstmatig op

Volgende week komen de Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking samen -welsiwaar zonder hun Commissaris Louis Michel, die politiek verlof genomen heeft. Ngo’s over heel Europa uitten vandaag scherpe kritiek omdat bijna een derde van de ontwikkelingshulp van de EU lidstaten geen échte hulp is. In België gaat het om één vierde van de hulp.
Vandaag (vrijdag 11 mei) werd een speciaal rapport gelanceerd –Hold the applause! EU governents risk breaking aid promises – vanuit 1600 Europese ngo’s, verenigd in CONCORD, de Europese Confederatie van ngo’s voor hulp en ontwikkeling. Volgens het rapport zal een deel van de lidstaten de vooropgestelde beloftes niet kunnen waarmaken tegen 2010, tenzij ze hun budget voor ontwikkelingshulp fors verhogen.
 
Europese regeringen blazen hun cijfers van ontwikkelingssamenwerking op met schuldkwijtscheldingen, vooral aan Irak en Nigeria. Ook het geld dat naar de opvang van vluchtelingen gaat en naar scholing van buitenlandse studenten wordt als ontwikkelingshulp ingeschreven. In 2006 bedroeg deze “non-hulp” niet minder dan 13,5 milliard euro, of bijna een derde van de Europese ontwikkelingshulp. België besteedde in 2006  één vierde van zijn ontwikkelingshulp aan schuldkwijtschelding en kosten voor de opvang van vluchtelingen.
 
Het ontbrekende geld zou de levens kunnen redden van 1400 vrouwen die elke dag sterven tijdens de bevalling, van 4000 kinderen die bezwijken aan diarree. 80 miljoen kinderen zouden eindelijk naar school kunnen. “Als de Europese regeringen dezelfde weg blijven bewandelen, zullen de arme landen tegen 2010 50 miljard euro minder ontvangen hebben dan beloofd werd,” zegt Lucy Hayes van Eurodad, het Europese Netwerk voor Schuld en Ontwikkeling.
 
“België doet volop mee aan het opsmukken van de hulpcijfers” zegt Han Verleyen van 11.11.11, Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. “Ook in de Belgische ontwikkelingssamenwerking speelt het effect van de schuldkwijtscheldingsoperaties. Als je die buiten beschouwing laat, zie je dat de hulp de voorbije legislatuur niet gestegen is, ondanks de ronkende verklaringen van onze Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker”. Van de 0,61%,  0,53% en 0,40% van het BNI die hij in 2003, 2004 en 2005 voorstelde als uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking blijkt slechts 0,38% tot 0,40 % het etiket “echte hulp” te verdienen. De 0,50 die hij vandaag lanceert is er in de praktijk  ook maar 0,38% waard.”
 
Italië, Griekenland, Portugal en Spanje halen de Europese doelstelling om in 2006 0,33% van hun BNI aan ontwikkelingssamenwerking te besteden helemaal niet. Na aftrek van de “oneigenlijke hulp” blijven ook Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk achter op hun beloftes. “België haalt die Europese doelstelling wel. Ons land dreigt echter de eigen, ambitieuzere doelstelling te missen om in 2010 de 0,7% norm te halen” zegt Han Verleyen. “De (volgende) Belgische regering kan de cijfers niet eindeloos blijven opsmukken. Om de eigen  doelstelling te halen moeten ze dringend véél en écht geld op tafel leggen: er is meer dan 2,5 miljard nodig in 2010 om de doelstelling te halen. In 2006 zitten we nog maar aan een goeie 1,5 miljard. 326 miljoen euro daarvan was bovendien schuldkwijtschelding”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.