“Europese vredesmacht schiet tekort in Tsjaad”

De Europese vredesmacht in Tsjaad (EUFOR) biedt onvoldoende antwoord op de criminaliteit waarvan de vluchtelingen in het land het slachtoffer worden. Dat zegt de hulporganisatie Oxfam. Het Belgische leger heeft 57 manschappen in Tsjaad, Nederland 60.
EUFOR telt 3700 manschappen, onder wie 2100 Franse soldaten. Het hoofddoel van de operatie, die op 15 maart begon en een jaar zal duren, is de bescherming van Soedanese vluchtelingen uit Darfoer en van de bijna even talrijke Tsjadische en Centraal-Afrikaanse vluchtelingen die Tsjaad verder telt. De troepen moeten ook de levering van noodhulp beveiligen.
Volgens een rapport dat Oxfam vorige week publiceerde, oordelen sommige vluchtelingen dat hun veiligheid verbeterd is door de komst van de Europese troepen. Maar Oxfam vindt dat er veel meer zou moeten gebeuren. Dagelijks worden vluchtelingen en andere burgers in het oosten van Tsjaad het slachtoffer van geweldplegingen en diefstal.

Van zorgwekkend naar dodelijk


Elise Ford van Oxfam zegt dat de EU veel invloed heeft in Tsjaad. Volgens haar kunnen de Europeanen de veiligheidssituatie in het oosten van het land ingrijpend verbeteren. Ze vind dat de EU zich onder meer moet buigen over de bedenkelijke prestaties van de VN-missie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek en Tsjaad. De MINURCAT werd vorig jaar ontplooid om een 850 manschappen sterke politie-eenheid in Tsjaad op te leiden die de veiligheid in de vluchtelingenkampen in het oosten moet waarborgen. Tot hiertoe zijn er nog maar 320 politiemensen opgeleid, en daarvan wordt er nog geen enkele ingezet.
Onaanvaardbaar in een dergelijke crisissituatie, vindt Ford. Bovendien zijn 850 manschappen volgens haar veel te weinig. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR leven er 250.000 vluchtelingen uit Darfoer in 12 kampen in Tsjaad. Tsjaad zelf telt ongeveer 180.000 interne vluchtelingen, het gevolg van aanslepend politiek geweld in het land. Het UNHCR zegt dat de veiligheidssituatie in Tsjaad in 2006 “van zorgwekkend naar dodelijk” evolueerde, en dat de situatie in 2007 en 2008 nog is verergerd.
Europese diplomaten zeggen dat er niet meteen overleg gepland is over hoe de EU kan bijdragen tot een betere ordehandhaving in Tsjaad. De EUFOR is er volgens de EU om voor de algemene veiligheid van de bevolking te zorgen, maar niet om politietaken op zich te nemen.
Ook met vredeshandhaving kunnen de Europese troepen overigens de handen vol krijgen. Oxfam waarschuwt voor meer gevechten in de traditioneel gespannen periode die later dit jaar volgt op het regenseizoen.
De sterke vertegenwoordiging van Franse soldaten is een risicofactor voor de Europese troepenmacht. Frankrijk heeft in het recente verleden de Tsjadische president Idriss Deby geholpen in het zadel te blijven. Frankrijk heeft al jaren troepen in Tsjaad. Ze boden Deby nog in 2006 logistieke steun om een aanval van rebellen af te slaan. Sommige Tsjadiërs verwarren die Franse troepen met de neutrale nieuwkomers van de EUFOR.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.