Europese wetgeving bedreigt zaadbiodiversiteit

De Europese Commissie zal tegen eind 2011 een nieuwe wetgeving voorstellen die de regels inzake zaai- en pootgoed herziet. Bedoeling is om tot een grotere uniformisering en centralisering te komen. Speciale functionarissen zouden in elk Europees land moeten toekijken op de zadenmarkt. Traditionele variëteiten, bekomen uit veredeling, zouden niet meer op de markt mogen komen maar enkel nog door de boeren op hun eigen akkers mogen gebruikt worden.

De besprekingen gebeuren vooralsnog achter de schermen, en tal van boerenorganisaties maken zich zorgen dat Europa zal bezwijken voor de sterke lobby van de zaaigoedconcerns. Die willen uiteraard hun intellectuele eigendomsrechten, octrooien en patenten op hun gewasvariëteiten veiligstellen. Tien concerns, waaronder Bayer, Monsanto, Syngenta en Limagrain, controleren vandaag tweederde van de wereldwijde zadenmarkt.

Om het debat open te trekken en Europese boeren en consumenten bij de besprekingen te betrekken, heeft het Europese Burgerforum een informatie- en sensibiliseringscampagne opgezet. Dat burgerforum is een initiatief van het Europees Parlement om de burgerbevolking nauwer bij de besproken thema’s te betrekken. Het nieuwe wetsvoorstel van de Europese Commissie over de zaden kan immers pas van kracht worden nadat het Europees Parlement zijn goedkeuring heeft gegeven. Het burgerforum vraagt onder meer het recht te behouden om zaaigoed uit eigen oogst te winnen, te verbouwen en door te geven. Het pleit ook voor het stimuleren van regionale diversiteit door tuinders en telers van oude, biologische soorten te ondersteunen. Verder op het wenslijstje van het burgerforum: een verbod op gentechnologie in de landbouw, een reductie van het hoge energieverbruik in de landbouw en een nieuwe toelatingsprocedure voor zaaigoed die ggo’s en pesticide-intensieve soorten uitsluit.

Op 17 en 18 april voerden vertegenwoordigers uit Turkije en India rond het thema actie in Brussel. De wetgeving heeft immers ook invloed op de landen waarmee Europa handelsverdragen heeft afgesloten.

Meer info op www.seed-sovereignty.org

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.