Evangelist aangeklaagd voor haatzaaien in Oeganda

Een grote burgerrechtenorganisatie in de Verenigde Staten heeft gisteren (woensdag) in Massachusetts een zaak aangespannen tegen de rechtse evangelische leider Scott Lively wegens haatzaaien tegen homoseksuelen in Oeganda.

De toespraken van de evangelist zouden geleid hebben tot geweld tegen homo’s in het Oost-Afrikaanse land.

De zaak is aangespannen door het Center for Constitutional Rights (CCR) in New York, namens een Oegandese organisatie voor homorechten, Sexual Minorities of Uganda (SMUG). Scott Lively is hoofd van Abiding Truth Ministries, een fundamentalistische christelijke groepering.

De evangelist is ook auteur van ‘The Pink Swastika: Homoseksualiteit in the Nazi Party (De roze swastika: homoseksualiteit in de nazi-partij), een boek uit 1995 waarin beweerd wordt dat het nazisme werd uitgevonden en gepropageerd door homoseksuelen. Hij schreef verder een ‘handboek’ voor ouders (Seven Steps to Recruit-Proof Your Child), om te voorkomen dat hun kinderen homoseksueel worden.

Kinderverkrachters

“Lively heeft lang geleden al een gedetailleerde methodologie uiteengezet om homoseksuelen rechteloos te maken en het zwijgen op te leggen”, zegt Pam Spees, advocaat van CCR. “Helaas heeft hij in Oeganda gewillige medestanders en een vruchtbare voedingsbodem gevonden.”

Lively leidde in 2009 een conferentie met Stephen Langa, een andere Amerikaanse evangelist, onder de titel ‘Seminar on Exposing the Homosexual Agenda’. Tijdens die bijeenkomst noemde hij de homobeweging een “duivels instituut.”

Tijdens dezelfde presentatie verklaarde Lively dat homoseksuelen een bedreiging vormen voor kinderen, kinderverkrachters zijn en kinderen homoseksueel maken. Het Oegandese parlementslid David Bahati, ook aanwezig, diende een maand na de conferentie een antihomowet in waarin in uiterste gevallen zelfs de doodstraf kan worden opgelegd aan homoseksuelen vanwege hun geaardheid.

Oegandese tabloids en de staatsmedia riepen tegelijkertijd openlijk op tot de vervolging van homoseksuelen. In januari 2011 werd de homoactivist David Kato doodgeslagen nadat een tabloid een foto van hem en andere activisten had gepubliceerd met de tekst “Hang ze op.”

Homoactivisten houden Lively en Langa, lid van de extreem-rechtse christelijke groepering Fellowship, verantwoordelijk voor de antihomohysterie die heeft geleid tot de dood van Kato.

Haatgroep

Lively noemt de aanklacht in een telefonische reactie vanuit Springfield, Massachusetts een “frivole” zaak en stelt dat hij beschermd wordt door het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet, die vrijheid van meningsuiting garandeert. “Als je alles wat ik gezegd heb in de juiste context plaatst, kan het niemand tot geweld tegen homoseksuelen hebben aangezet. Mijn woorden zijn uit de context gehaald.”

Het Southern Poverty Law Center bestempelde Abiding Truth Ministries in 2008 tot haatgroep.  “Als je liegt over mensen, beweert dat ze een genocide veroorzaakt hebben of nazi’s zijn, maak je ze kwetsbaar voor geweld”, zegt Heidi Beirich van het Law Center. “Lively gedraagt zich belachelijk. In Oeganda jut hij de bevolking op om deze walgelijke homowetgeving aangenomen te krijgen. Hij mag zeggen wat hij wil, maar hij is wel verantwoordelijk voor wat hij zegt.”

De eisers in de zaak doen een beroep op de Alien Tort Statute (ATS), een antipiraterijwet uit 1789 die sinds 1980 gebruikt wordt door buitenlanders om bedrijven en individuen te vervolgen voor mensenrechtenschendingen in hun land. Het gebruik van de wet hiervoor is omstreden. De Hoge Raad besloot in 2005 de wet in stand te houden voor dergelijke doeleinden, maar in juni buigt de raad zich naar verwachting opnieuw over de wet.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift