Ex-guerrillero heeft tweede ronde nodig in Uruguay

Ex-guerrillero José Mujica van het regerende Frente Amplio (FA) heeft gisteren (25 oktober) de presidentsverkiezingen in Uruguay gewonnen. Hij haalde evenwel niet de vereiste 50 procent en daarom is nog een tweede ronde nodig.
Volgens prognoses op basis van de eerste officiële resultaten haalde José Mujica van het linkse Frente Amplio tussen 47 en 49 van de stemmen. De conservatieve voormalige president Luis Alberto Lacalle strandde op 28 tot 30 procent.
Mujica en Lacalle nemen het nu op 29 november tegen elkaar op in de tweede ronde.
Het Frente Amplio was sinds 2004 aan de macht, met de gematigde Tabaré Vázquez als president. De 74-jarige José Mujica was tijdens de dictatuur in de jaren 60 een van de leiders van de Nationale Bevrijdingsbeweging Tupamaros.
Luis Alberto Lacalle van de Nationale Partij was van 1990 tot 1995 al eens president. Hij hoopt op 29 november ook de stemmen van de Coloradopartij en kleinere partijen binnen te rijven.
De Coloradopartij, die decennialang de macht had gewisseld met de Nationale Partij, was de grote verliezer in 2004, toen ze nauwelijks 10 procent haalde. Gisteren maakte ze een flinke sprong voorwaarts met een resultaat dat tussen 17 en 19 procent uitkomt.
”We zijn zeer blij met deze stemming omdat we meer halen dan de twee traditionele partijen samen”, zei Danilo Astori, de FA-kandidaat voor het vicepresidentschap gisterenavond. “Het geeft aan dat we op weg zijn naar de overwinning.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.