Ex-ministers drijven Alberto Fujimori verder in het nauw

De Peruaanse ex-president Alberto Fujimori moet opnieuw voor de rechter verschijnen, nu op beschuldiging van corruptie. Justitie beschikt over de getuigenissen van drie ex-ministers. In april werd de voormalige president al veroordeeld voor twee moordpartijen.
Het nieuwe proces, dat deze maand van start moet gaan, draait rond een video die de Peruaanse oppositie in 2000 verspreidde. Daarop is te zien hoe Fujimori’s rechterhand Vladimiro Montesinos een parlementslid omkoopt met de bedoeling hem naar de regeringspartij te doen overstappen en zo de regering aan een meerderheid te helpen.
Door de video moest Fujimori Montesinos de laan en het land uitsturen. Montesinos vertrok naar Panama en kreeg 15 miljoen dollar mee van de president. Dat was overheidsgeld waarvoor Fujimori gefraudeerd heeft, zegt procureur Avelino Guillén, die acht jaar cel zal vragen tegen het voormalige staatshoofd.
Alberto Fujimori werd begin april al tot 25 jaar cel veroordeeld voor zijn rol in onder meer twee moordpartijen in 1991 en 1992. Volgens het openbaar ministerie komt de ex-president pas na achttien jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Hij zal dan bijna 95 zijn.

Valse operatie


Procureur Guillén zal het in nieuwe proces aanvoeren dat Fujimori het smeergeld voor Montesinos financierde door een gefingeerde militaire operatie op te zetten tegen een vermeende infilratie van FARC-rebellen uit buurland Colombia. Minister Carlos Bergamino vroeg aan zijn collega van Economie Carlos Boloña daarvoor een budget van 15 miljoen dollar vrij te maken. Eerste minister Federico Salas stemde daarmee in.
De drie ex-ministers verklaarden aan het gerecht dat de hele operatie frauduleus was en dat Fujimori hen gevraagd had het geld over te maken aan Montesinos. Bovendien verklaarde Montesinos zelf dat Fujimori hem de 15 miljoen dollar had overhandigd.
“De bewijzen zijn verpletterend”, zegt procureur Guillén. “We gaan er daarom van uit het een snel proces wordt.”

Begin van het einde


De video betekende het begin van het einde voor Fujimori. Hij was net aan zijn derde ambtstermijn begonnen na verkiezingen die als frauduleus werden beschouwd. Het parlement zette hem nog in 2000 af.
De belangrijkste figuren in deze zaak, vooral de drie ex-ministers, werden in 2005 al veroordeeld.
Ook in het proces dat in april afliep, speelde Vladimir Montesinos een belangrijke rol. Het openbaar ministerie voerde aan dat hij het eigenlijke hoofd was van de militaire inlichtingendienst die vijftien inwoners van een wijk in de hoofdstad en negen studenten en een professor heeft laten ombrengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.