Ex-rebellen verkrachten en ontvoeren in Kameroense grensstreek

Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR in Yaounde zijn in het noordoosten van Kameroenen het zuidwesten van Tsjaad al 20.000 mensen op de vlucht geslagen voor gewapende bendes tussen april 2005 en juli 2006. De bendes terroriseren de snelwegen en vallen dorpen aan.
Zware criminaliteit maakt het grensgebied tussen Kameroen, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek steeds meer onleefbaar. Het gaat van kwaad naar erger. Criminele groepen plegen al maanden roofacties, moorden en verkrachtingen langs de snelwegen in het grensgebied. Twee weken geleden werden twee dorpen in het noordoosten van Kameroen aangevallen door een gewapende bende. Volgens de Kameroense politie gaat het om voormalige rebellen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek maar volgens Franse diplomatieke bronnen laten ex-strijders uit Tsjaad zich ook niet onbetuigd.

Veel Kameroeners uit de grensstreek vluchten uit vrees voor verkrachting of ontvoering. Michelle Amama, een 31-jarige vluchtelingen uit Djohong, 600 kilometer noordoosten van de hoofdstad Yaounde, getuigt waarom ze in juni haar dorp ontvluchtte: “De criminelen vielen ons dorp binnen met geweren. Ze verkrachtten vrouwen en meisjes en persten de mensen af. Toen vertrokken ze met de kinderen en een deel van de vrouwen. Ik ben het woud in gevlucht. Via Betare-Oya ben ik in Yaounde beland.” De daders zijn voormalige rebellen uit Tsjaad of uit de Centraal-Afrikaanse Republiek die het woud zijn ingetrokken sinds de vijandelijkheden tussen die twee landen verminderd zijn.

Sinds een jaar werken de ordediensten van de drie landen samen tegen gewapende bendes die de grens oversteken om op plundertocht te gaan. Maar die samenwerking bestaat enkel op papier. Sinds de Centraal-Afrikaanse Republiek, Kameroen en Tsjaad in december 2005 een ‘drielandeninitiatief’ lanceerden, kunnen hun legers gewapende bendes achtervolgen over de landsgrenzen heen. “Maar tot op vandaag heeft geen enkel leger een grote grensoverschrijdende actie ondernomen tegen het gewapende tuig dat terreur zaait langs de grens”, zegt Paul Zemdjio, coördinator van Equal Opportunity for All, een ngo gevestigd in Yaounde. “Kameroen en de CAR hebben een werkgroep opgericht om oplossingen te formuleren voor het veiligheidsprobleem. Maar de resultaten daarvan zijn niet zichtbaar.”

De laatste grootschalige actie van de politie dateert nog van juli vorig jaar. Toen doodde het CAR-leger 36 bendeleden die de wegen aan de grens met Kameroen maanden lang onveilig maakten. Daarbij bevrijdden ze 20 ontvoerde Kameroense kinderen. Vorige maand kon de Kameroense politie een aanval op de grensstad Mbaiboum, dicht bij het drielandenpunt, onderscheppen. Daarbij arresteerden ze vijf bendeleden en schoten ze drie andere dood.

Het leger in Yaounde zegt dat het de communicatieapparatuur, de voertuigen en de middelen mist om de bendes op te sporen in het woud.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.