Extreem weer in hele wereld illustreert klimaatverandering

“De dertigste november eindigde het orkaanseizoen, officieel”, zegt de handelaar in Cancun rustig. Maar buiten waait en regent het dat het een aard heeft. Het is een echo van de nieuwe golf meteorologische veranderingen die overal ter wereld merkbaar is, net op het moment dat in Cancun een nieuwe VN-klimaattop plaatsvindt.

De extreme koude in het noorden van de planeet heeft al twintig personen gedood in Europa, de grote meerderheid daklozen, en chaos gecreëerd voor vlieg-, trein- en autoverkeer. Landen in de Caraïbische zone krijgen ondertussen af te rekenen met overvloedige regen en overstromingen: Colombia, Venezuela, Panama en Costa Rica.

De Wereldorganisatie voor Meteorologie zei gisteren (donderdag) dat 2010 zeker bij de drie warmste jaren sinds 1850, het begin van de temperatuurmetingen, zal worden gerekend. De periode 2001-2010 is nu al het warmste decennium uit de geschiedenis.

Vooruitgang

Maar de kansen dat men op de klimaattop in Cancun een akkoord bereikt over de drastische vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zijn zo goed als onbestaande. De discussies draaien vooral rond geld en middelen om zich te wapenen tegen de onvermijdelijke gevolgen van de klimaatwijziging.

“Cancun was nooit bedoeld om een pact tegen de klimaatverandering te sluiten”, zegt Barry Coates, directeur van Oxfam in Nieuw-Zeeland. Maar “de gesprekken verlopen veel gezonder dan in Kopenhagen. We zien echte vooruitgang, zoals het klimaatfonds. Als men de dure woorden van Kopenhagen kan vervangen door de nuchtere realiteit van complexe onderhandelingen, dan zouden we kunnen eindigen met de hoop op een akkoord volgend jaar in Durban.” In de Zuid-Afrikaanse stad vindt de volgende VN-klimaattop plaats.

Kan men nog een jaar wachten? Volgens een rapport dat Oxfam deze week publiceerde, stierven tijdens de eerste negen maanden van dit jaar wereldwijd 21.000 mensen aan de gevolgen van 725 extreme weerfenomenen. Vorig jaar kwamen 10.000 op die manier om.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3253   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift