Extreme El Niño's zullen dubbel zo vaak voorkomen door opwarming 



Door de opwarming van de aarde zullen extreme El Niño’s dubbel zo vaak voorkomen. Dat is de verrassende conclusie van nieuw onderzoek. 

  • US Air Force Een Amerikaans vliegtuig helpt een bosbrand te blussen op het Indonesische eiland Sumatra in november 1997. US Air Force

Extreme El Niño’s zijn wereldwijd verantwoordelijk voor hittegolven en hevige neerslag.

 El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt.

Het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan is dan veel warmer dan normaal. Dat komt gemiddeld om de drie tot zeven jaar voor. 

Gemiddeld om de twintig jaar komt een extreme El Niño voor.

Als de aarde verder blijft opwarmen, zal dat aantal de komende honderd jaar verdubbelen: om de tien jaar zal dan een sterke El Niño voorkomen. 

Dat zegt een internationaal team van klimaatexperten in Nature Climate Change

De conclusie is verrassend, want lange tijd heeft men gedacht dat de klimaatverandering niet echt een impact had op El Niño.



Hittegolf in Australië



El Niño leidt niet zelden tot overvloedige neerslag in Zuid-Amerika en droogte aan de andere kant van de oceaan. 



Bij een sterke El Niño ontstaan zware overstromingen in landen als Peru en Ecuador en extreme droogte en hevige bosbranden in landen als Australië en Indonesië.



De laatste extreme El Niño’s dateren van 1982-83 en 1997-98. Deze laatste kostte wereldwijd het leven aan naar schatting 23.000 mensen. 



Vorige week concludeerde een Australische klimaatcommissie dat de hittegolven daar langer en heten zullen worden. Zulke hittegolven kunnen nog erger worden als ze samenvallen met een extreme El Niño.



Bij sterke El Niño’s is het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan warmer dan 28 graden Celsius.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.