Falklands toch een beetje Argentijns

De Britten zijn er in 1982 na veel moeite in geslaagd de Falklands te heroveren. Maar wie vandaag Google Maps bekijkt, merkt dat de eilandengroep toch nog een beetje Argentijns is.
Google Maps, de populaire kaartentoepassing van Google, geeft de betwiste eilandengroep in de Atlantische Oceaan de naam Falkland Islands, maar tussen haakjes voegt ze er Islas Malvinas aan toe, de Spaanse naam die de Argentijnen eraan gegeven hebben.
Het zit de Britten niet erg lekker. Het Britse magazine Monocle, dat de dubbele naam ontdekte, schrijft in haar aprilnummer: “Op de eilanden wappert de Britse vlag (vandaar de Britse naam). Maar Argentinië heeft de eilandengroep lange tijd als Argentijns beschouwd. Hun claim en naam krijgt dus erkenning, tussen haakjes.”
De eilanden, die op 500 kilometer voor de Argentijnse kust liggen, zijn Brits grondgebied maar ook de Argentijnen claimen ze nog steeds. Op 2 april 1982 gaf de militaire junta het bevel de eilandengroep te bezetten. Op 21 mei begon het Britse leger de herovering. De oorlog duurde meer dan twee maanden en kostte aan ruim 900 soldaten het leven.
Omdat Google over de hele wereld dezelfde kaarten toont, moet het bij de keuze van de plaatsnamen soms over eieren lopen. Voor delicate gebieden die door meerdere landen geclaimd worden, doet het bedrijf een beroep op politieke experts die vaak de situatie ter plaatse gaan bekijken.
De Falklands tellen drieduizend inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.