In Fallujah heerst de rust van een kerkhof

In Fallujah, ooit een weerstandsnest tegen de Amerikaanse bezetting, is het eindelijk rustig. De bewoners zijn er niet rouwig om, maar hebben toch het gevoel dat ze die rust duur moeten betalen. Het autoverkeer is verboden, vermeende terroristen worden door de politie geëxecuteerd en journalisten durven niet te schrijven wat ze denken.
De stad zestig kilometer van Bagdad ligt, was in 2004 een haard van verzet tegen de Amerikaanse bezetter en werd twee keer door Amerikaanse troepen bestormd, in mei en in november. Driekwart van Fallujah werd daarbij in puin gelegd en duizenden mensen kwamen om het leven.
Sindsdien is het min of meer rustig gebleven in Fallujah. “We zijn bijzonder blij dat er na de gevechten en de dood van duizenden mensen opnieuw stilte en vrede heersen”, zegt een commandant van de lokale politie, die anoniem wil blijven. “We kunnen nu zonder angst in de straten patrouilleren en iedereen arresteren waarvan we denken dat het een terrorist is.”
De politie is nogal gretig met de arrestaties, zeggen de bewoners. Honderden vermeende verzetsstrijders zitten gevangen in het politiekantoor van Fallujah. Ze mogen van geluk spreken, want anderen worden door de politie op straat doodgeschoten. Volgens de politie gaat het om vondsten van “ongeïdentificeerde lichamen”, maar ooggetuigen en familieleden van de slachtoffers zeggen dat de slachtoffers kort daarvoor door de politie werden meegenomen.
“Dit soort van fascistisch gedrag illustreert de brutaliteit van de Amerikanen en de zogenaamde Iraakse regering,” zegt een voormalig lid van het stadsbestuur, dat ‘Mahmoed’ wil worden genoemd. “Die jongeren werden zonder proces geëxecuteerd. Voor de bezetting bestond zo’n brutaliteit niet in deze stad.”
De journalisten in de stad houden zo goed mogelijk hun mond, nadat enkelen van hen werden opgepakt en meerdere dagen vastgehouden. Een van hen, zichtbaar aangedaan, herinnert zich dat de burgemeester van Fallujah hem had gezegd dat de persvrijheid in Fallujah misbruikt was: “Het nieuws dat je voortaan de wereld instuurt is wat wij je vertellen, niet wat je op straat hoort.”
Er zijn nog andere redenen voor de rust in Fallujah. “Natuurlijk is het hier kalm”, zegt leraar Rahemm Othman, “Ze verbieden het autoverkeer en dat maakt het hier zo rustig als op een kerkhof. We sterven hier een langzame dood en het lijkt wel alsof de rest van de wereld daar blij mee is.”
Wel meer inwoners maken de vergelijking met een kerkhof. “De straten zijn stil, dat kan iedereen zien”, zegt Sheik Salim van Onderwijsraad van Fallujah. “De stad is zo goed als dood, en doden maken nu eenmaal weinig lawaai.”
“Na duizenden van onze geliefden te hebben afgeslacht, willen de Amerikanen ons nu ook om zeep helpen”, zegt een 50-jarige vrouw op een kerkhof dat voor 2004 nog een voetbalveld was. Het economische leven in de stad ligt zo goed als stil. Tachtig procent van de mensen is werkloos. Wie toch een baan heeft, werkt voor de staat.
Door de restricties op het autoverkeer zijn levensmiddelen of propaangas om te koken erg duur geworden. Het is moeilijker geworden om in een ziekenhuis te geraken. De dokters in het Fallujah General Hospital klagen erover dat ze uit Bagdad geen geneesmiddelen of medische apparatuur krijgen. “De ambtenaren van het Ministerie van Gezondheid zeggen dat we terroristen zijn en dat we geen hulp verdienen”, zegt een dokter.
Volgens mediaberichten zou de Amerikaanse opperbevelhebber in Irak, generaal David Petraeus, overwegen zijn soldaten terug te trekken uit relatief kalme gebieden zoals Fallujah. Maar helemaal is de rust nog niet teruggekeerd. Op 14 augustus stierven vijf Amerikaanse militairen toen hun helikopter werd neergeschoten nabij de luchthaven van al-Taqqadum in een buitenwijk van Fallujah.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.