Familieleden ex-president Alemán veroordeeld wegens corruptie

Een rechtbank in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua heeft vier familieleden en zes vertrouwelingen van de voormalige president Arnoldo Alemán (1997-2002) veroordeeld voor de verduistering van overheidsgeld. Alemán en zijn dochter María Dolores ontkwamen aan een veroordeling omdat ze als parlementariërs genieten van onschendbaarheid. De rechter gaat het parlement nu vragen de immuniteit op te heffen en daarvoor de nodige bewijzen leveren.


Ex-president Alemán is momenteel voorzitter van het Nicaraguaanse parlement, zijn dochter parlementslid. Om de onschendbaarheid op te heffen is een meerderheid van 47 stemmen op 92 nodig. De volkvergadering wordt evenwel gedomineerd door de Partido Liberal Constitucionalista, die grotendeels achter Alemán staat.

In totaal stonden 13 mensen terecht op beschuldiging van witwaspraktijken, verduistering van overheidsgeld, fraude en samenzwering tegen de staat. Rechter Juana Méndez beval de aanhouding van Amelia en Alvaro Alemán, de broer en zus van de president, zijn schoonzus Mayra Estrade en zijn neef Arnoldo Alemán Estrada. De terminaal zieke Amelia Aléman werd onder huisarrest geplaatst, de andere drie familieleden zijn gevlucht naar het buitenland.

De voormalige directeur-generaal van de belastingsdienst Byron Jerez, ex-minister van Financiën Esteban Duque Estrada en de voormalige baas van het Nicaraguaanse telecombedrijf Enitel werden schuldig bevonden aan witwaspraktijken. Duque Estrada en Solís zijn eveneens gevlucht naar het buitenland. Het gerecht heeft de hulp van Interpol gevraagd om de gevluchte fraudeurs te arresteren.

De zaak tegen de Alemán-clan werd in gang gezet door huidig president Enrique Bolaños. Bolaños werd door Alemán zelf als zijn opvolger naar voren geschoven in de veronderstelling dat het ging om een gemakkelijk te manipuleren figuur. Maar tot eenieders verbazing beschuldigde Bolaños zijn voormalige baas ervan 100 miljoen euro aan overheidsgeld te hebben achterovergedrukt.

Volgens sommige niet-gouvernementele organisaties is dit nog maar het topje van de ijsberg en zijn in totaal 600 miljoen euro versluisd naar rekeningen in Panama en een stichting die onder de controle staat van de familie Alemán. Het gerechtelijk onderzoek bracht aan het licht hoe via verschillende wegen geld werd weggehaald uit acht overheidsinstellingen. Een vaak gehanteerde methode was het toekennen van contracten aan bedrijven in het buitenland die in realiteit niet bleken te bestaan. De overheid heeft miljoenen dollars geblokkeerd op rekeningen van dergelijke spookfirma’s in Nicaragua, Panama en de Verenigde Staten.

President Bolaños noemde het vonnis een triomf van het Nicaraguaanse volk in de strijd tegen de corruptie. De Nicaraguanen noemen het Piñata, naar een met snoepjes gevuld dier uit papier-maché dat kinderen op feestjes mogen stukslaan. De familie Samoza heeft tijdens 45 jaar van dictatuur tussen 1934 en 1979 een fortuin van naar schatting 300 miljoen euro bij elkaar gestolen en ook het Sandinistisch Bevrijdingsfront zou inzake corruptie niet vrijuit gaan. De ambtstermijn van Alemán was voorlopig een triest hoogtepunt van zelfverrijking.

De corruptie weegt zwaar op de economie van het straatarme Latijns-Amerikaanse land. De buitenlandse schuld van de 5 miljoen Nicaraguanen bedraagt 6,75 miljoen euro, het drievoudige van het bruto nationaal product. De handelsbalans is ernstig uit evenwicht, met een jaarlijkse export ter waarde van 550 miljoen euro tegenover een import van 1,8 miljard euro. Het land is aangewezen op internationale steun en de 600 miljoen euro die Nicaraguanen in het buitenland elk jaar naar huis sturen. Volgens schattingen van ngo’s leeft 80 procent van de bevolking onder de armoedegrens.



Xml=3

Ref: la ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.