Familieleden van Amerikaanse soldaten nemen voortouw in oorlogsprotest

Met de vorige week gelanceerde campagne ‘Bring Them Home Now’ nemen familieleden van soldaten die in Irak gestationeerd zijn de leiding van een hernieuwde golf van verzet tegen de oorlog en de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak. Meer dan 600 families zijn momenteel lid van ‘Military Families Speak Out’.


Nu Amerikaanse militairen al meer dan 150 dagen in Irak zijn, en het dodental stijgt tot bijna twee per dag, is het Amerikaanse publiek steeds behoedzamer in haar steun aan de oorlog. Een nieuw en belangrijk onderdeel van het groeiende Amerikaanse verzet tegen de oorlog komt van familieleden van militairen in Irak. ‘Military families Speak Out’(MFSO) werd in november opgericht als protest tegen de oorlog in Irak, maar lanceerde nu samen met Veterans For Peace, Citizen Soldier en andere groeperingen een campagne om een eind te maken aan de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak. De campagne heet ‘Bring Them Home Now’, een toespeling op het ‘Bring ‘em on’ waarmee president George Bush het gewapend Irakees verzet uitdaagt. Volgens de organisatoren reageerden op enkele dagen tijd al meer dan 5000 mensen, waarvan de overgrote meerderheid positief.

Amerikaanse hulp is weliswaar nodig voor Irak, maar die hulp kan niet onder Amerikaanse militaire controle staan. Anders zullen we op steeds meer verzet stuiten. We moeten onze troepen naar huis brengen en bespreken wat er ons te doen staat, zegt Nancy Lessin, medeoprichtster van MFSO. Als militaire veteranen en familieleden van militairen begrijpen we dat ontberingen deel uitmaken van de job, maar er moeten goede redenen zijn voor die ontberingen, en die ontbreken bij de bezetting van Irak.

Dit is niet onze oorlog, zegt Stan Goff, Vietnamveteraan en vader van een militair in Irak. Hij klaagt aan dat de militairen blootgesteld worden aan gevaren in een oorlog die gevoerd werd onder valse voorwendselen en om de belangen van een economische elite te verdedigen.

We zijn in betwistbare omstandigheden in deze oorlog gelokt. We hadden nooit moeten gaan en achteraf bekeken zijn de redenen schone schijn gebleken, zegt Woody Powell, het hoofd van Veterans for Peace.

De vergelijking met het verzet tegen de Vietnamoorlog dringt zich op. Tijdens Vietnam waren het de GI’s die eigenlijk de beweging tegen de oorlog leidden, en ik denk dat we dat gedeeltelijk opnieuw zullen zien, zegt Tod Ensign, directeur van Citizen Soldier. We proberen militaire families aan te moedigen om tegen de oorlog te protesteren en om de militaire leiding onder druk te zetten. Ik denk dat dit land tegen Kerstmis een heel stevige oppositie tegen deze oorlog zak kennen. Een van de militairen die zijn mening kenbaar maakte, is marinereservist Stephen Funk, die ervoor van desertie werd beschuldigd. Funk maakt deel uit van een internationale anti-oorlogsbeweging en kreeg bijvoorbeeld ook sympathiebetuigingen van een Israëlische groep van ouders van dienstweigeraars.

Volgens een peiling die Scripps Howard News Service and Ohio University vorige week vrijgaven, is intussen 42 procent van de volwassenen niet zeker dat het sturen van troepen de juiste oplossing was voor de crisis in Irak. In een peiling in mei was 41 procent daarvan absoluut zeker.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift