Families gearresteerde arbeiders blijven verweesd achter

De families van een duizendtal gearresteerde arbeiders in de Verenigde Staten verkeren in het ongewisse over het lot van hun vader, broer of echtgenoot na de grootscheepse raid op zoek naar illegalen in vleesverwerkende bedrijven. De vakbond heeft klacht ingediend tegen de Dienst voor Immigratie en Douane (ICE) die de raid organiseerde in zes Amerikaanse deelstaten.
Op 12 december vielen agenten van de Immigration and Customs Enforcement (ICE) binnen in vestigingen van het vleesverwerkende bedrijf Swift & Co. in de deelstaten Colorado, Nebraska, Texas, Utah, Iowa en Minnesota. Arbeiders die geen geldige verblijfsdocumenten konden laten zien werden meegenomen, 1.282 in totaal. 144 van hen zijn er intussen van beschuldigd illegaal in de VS te verblijven.

“Veel families weten nog altijd niet waar ze worden vastgehouden”, zegt Olivia Figueroa. Figueroa baat een kruidenierszaak uit in Worthington in de deelstaat Minnesota en haar echtgenoot werkt er in de Swift-fabriek voor de verwerking van varkensvlees.

De ICE heeft een hotline waarop families kunnen bellen, weet Figueroa, maar de informatie die ze krijgen is vaak tegenstrijdig. De fabriek draait intussen maar op halve kracht omdat er 230 arbeiders werden gearresteerd en anderen niet meer op het werk durven verschijnen.

De lokale vakbond United Food and Commercial Workers Union (UFCW) heeft al zeven ton voedsel ingezameld voor de families van de verdwenen arbeiders en voorziet juridische bijstand. De vakbond heeft de immigratiedienst ook aangeklaagd omdat ze rechten van de arbeiders zou hebben geschonden. “Ze willen geen toegang geven tot vakbondsvertegenwoordigers of advocaten”, zegt Jill Cashen van de vakbond.

John Keller is een van de advocaten uit Minneapolis die naar eigen zeggen heeft zitten schiften in dossiers van menselijke ellende. Het is heel moeilijk om toegang te krijgen tot de arrestanten en intussen vragen kinderen zich af of ze hun ouders ooit nog zullen zien. 600 mensen die werden vastgehouden in Camp Dodge in Iowa werden verplaatst voor advocaten hen konden spreken. “Het gebeurde erg snel”, zegt Keller, “Toen ze onder juridische druk de poorten openden, bleven er nog maar 60 à 90 mensen over.”

Volgens ICE hebben sommige arbeiders een document ondertekend waarin ze instemmen met een vrijwillige uitzetting, zodat ze niet voor de rechter moeten verschijnen. Ze hebben dat gedaan zonder eerst met hun advocaat te kunnen overleggen. Enkele van hen hebben zich intussen opnieuw gemeld vanuit Mexico.

Van de 90 arbeiders die werden opgepakt in de Swift-vestiging van Marshalltown in Iowa werden er heel onmiddellijk naar Mexico uitgewezen, weet zuster Christina van de Spaanstalige kerkgemeenschap van St. Mary. “Ze hebben met niemand gesproken. We zijn er woensdag naartoe gegaan maar werden teruggestuurd aan de poort”, zegt Christina, “Dinsdag zijn ze gearresteerd en donderdag belden ze al vanuit Mexico”.

De operatie doet het debat tussen voor- en tegenstanders van een forsere immigratiepolitiek in alle hevigheid oplaaien. “Het is er de overheid vooral om te doen om in volle gevechtsuitrusting de werkplaats te bestormen en de latino-gemeenschap te terroriseren”, zegt Sylvia Martinez van de organisatie Latinos Unidos in Greeley, Colorado.

Voor Mike McGarry van de Colorado Alliance for Immigration Reform zijn de raids een welkom teken dat de regering eindelijk de controle op illegale immigratie wil verscherpen. “De vleesverwerkende industrie staat erom bekend dat ze een oogje dichtknijpt voor illegale arbeiders”, zegt Mc Garry, “Deze raids moeten niet echt grootschalig zijn, ze hebben vooral een symbolische impact. Ze ontmoedigen de illegalen en zetten hen ertoe aan het land te verlaten”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift