FARC gaat door met gewapende strijd in Colombia

‘De gewapende strijd wordt niet in vraag gesteld. De redenen die maken dat wij strijden, zijn er nog altijd’, zei FARC-leider Iván Márquez in een interview dat woensdag is uitgezonden door de Latijns-Amerikaanse televisiezender Telesur.
De FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) gaan door met de gewapende strijd en zoeken enkel een politieke oplossing voor het conflict als er een andere regering komt dan die van Alvaro Uribe. Dat verklaarde Márquez in een interview op Telesur.

Asiel


‘Met Uribe is vrede niet meer dan illusie. Een nieuwe regering die van vrede haar belangrijkste doel maakt, haalt de troepen terug naar de kazernes en stuurt de buitenlanders naar huis’, voegde Márquez eraan toe.
Márquez verklaarde in het interview ook dat de leiders van de FARC politiek asiel in Frankrijk zouden aanvaarden als dat zou leiden tot een ruil van hun gijzelaars voor gevangen medestrijders.
‘Deze aanpak is eigenlijk een belediging voor de waardigheid van de FARC-guerilleros. Echte strijders wisselen de bergen van het vaderland noch hun overtuigingen ooit in voor een vernederend ballingschap in overzeese landen.’

Betancourt


Over de kritiek van de Cubaanse leider Fidel Castro op het feit dat de FARC gijzelaars in de jungle houdt, zei Márquez dat ‘ze geheel in hun recht zijn om op alle mogelijke manieren vrijheid voor de gevangen guerilleros te zoeken’.
De FARC-leider verwees ook naar de reddingsoperatie waarbij het Colombiaanse leger Ingrid Betancourt en viertien andere gijzelaars bevrijdde. Hij stelde dat het in werkelijkheid ging om ‘verraad’ van twee guerilleros die hen moesten bewaken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.