FARC gaat onderhandelen met Colombiaanse regering

Een week geleden kondigde president Juan Manuel Santos aan dat hij binnenkort zou onderhandelen met de Colombiaanse rebellengroep FARC. De leider van de groep, Rodrigo Londoño, alias ‘Timochenko’, bevestigde maandag dat hij bereid is om met de overheid te praten.

  • CC Patton Protest tegen guerillabewegingen FARC en ELN in de straten van Bogota. Beide bewegingen gaan nu rond de tafel zitten met de Colombiaanse regering. CC Patton

De vredesonderhandelingen zullen rond vijf oktober in Noorwegen beginnen om later in het Cubaanse Havana verder te gaan, dat meldt lokale krant El Siglo Nuevo. President Juan Manuel Santos stelde gisteren al zijn ‘kabinet van de vrede’ voor, een team van ministers dat moet helpen bij de gesprekken. 

Vrede

President Santos liet vorige week al weten dat er voor het eerst in tien jaar gepraat wordt met leden van de FARC. Hij verklaarde erg hoopvol te zijn over de voorgesprekken en beloofde een herhaling van de fouten uit het verleden te vermijden. Hiermee  bekritiseert de president zijn voorgangers. Zij hebben volgens hem een grote fout hebben gemaakt door FARC in ruil voor vertrouwen een vrijhaven te bieden voor drugshandel en militaire training.

Santos belooft nu het conflict op een compleet andere manier te zullen aanpakken dan ex-president Alvaro Uribe, die vindt dat de FARC enkel met geweld bestreden kan worden. ‘Vrede  bekomt men via dialoog, niet via oorlog’, benadrukt Santos. Hij liet ten slotte nog weten dat ook de tweede grootste guerrillagroep, de ELN, klaar is voor een discussie, maar dit werd nog niet bevestigd.

Dubbel

Maandag bevestigde  de FARC  de onderhandelingsplannen via een spottende video waarin een jonge man en vrouw over de nakende gesprekken rappen. In hun tekst verheerlijken de twee het doorzettingsvermogen van de FARC, en steken ze  de draak met president ‘Chucky Santos die Fidel Castro nodig heeft om zijn problemen op te lossen.’ Ook leider Londoño is te zien: hij belooft zonder rancune of arrogantie naar de onderhandelingstafel te zullen komen, maar eindigt wel met: ‘We hebben gezworen dat we zouden winnen en we gaan dat doen ook.’ De toon van Londoño is dus dubbel: enerzijds verklaart  hij open te staan voor het gesprek, maar anderzijds kan hij het niet laten om de spot te drijven.

Ook de positie van de overheid heeft twee kanten. Hoewel Santos beweert de vredesonderhandelingen als zijn morele plicht te zien, wil hij toch alle  geplande militaire acties alsnog laten doorgaan. Eergisteren nog werden tien rebellen gevat bij een bombardement van het Colombiaanse leger. Ook minister Maria Angela, vaak ‘FARC-kanselier’ genoemd, benadrukte niet te zullen ophouden met het vervolgen van de rebellen en hun misdaden.

Zwakke positie

De strijd tussen de FARC en de overheid sleept al aan sinds 1964. De groep is de grootste Colombiaanse guerrillabeweging en staat bekend om gewelddadige acties die gefinancierd worden met drugshandel en losgeld uit ontvoeringen. De laatste jaren is de FARC echter sterk verzwakt, onder andere doordat de Colombiaanse regering er in slaagde enkele rebellenleiders uit te schakelen.

Volgens analisten en militaire bronnen zijn er bovendien interne conflicten ontstaan, die vooral met drugs te maken zouden hebben. Deze week nog zou de groep één van haar leiders, Noe Suarez Rojas, om die reden hebben gefusilleerd. Ook qua omvang is de guerrillagroep sterk geslonken, er zouden nog slechts zo’n 8000 strijders overblijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.