FARC-gijzelaars vrijgelaten

Twee gijzelaars, die in Colombia werden vastgehouden door de linkse FARC-guerrilla, zijn vrijgelaten. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez vandaag (donderdag) bekendgemaakt. Eind december kreeg Chávez groen licht van de Colombiaanse regering voor de overdracht van drie gijzelaars.
Volgens de Britse omroep BBC zijn Clara Rojas en Consuelo Gonzalez vrijgelaten. De vrijgelaten Clara Rojas was de vriendin en naaste medewerkster van Ingrid Betancourt toen die in februari 2002 door de FARC werd gevangengenomen toen ze door Colombia toerde als presidentskandidate voor de groene partij. In december 2004 kreeg ze een zoontje Emmanuel. Volgens de Colombiaanse journaliste Jorge Enrique Botero, die het nieuws in april 2006 naar buiten bracht, is de vader van het kind een guerrillastrijder.
Het liberale parlementslid Consuelo González werd in september 2001 ontvoerd toen ze met de wagen onderweg was op een snelweg in het zuiden van Colombia. Haar echtgenoot, Jairo Perdomo, stierf in 2005 en ze heeft een kleinkind dat ze nog nooit heeft gezien.

Bemiddeling


Op aandringen van senator Piedad Córdoba stemde de Colombiaanse president Álvaro Uribe in 2007 in met de bemiddeling van Chávez om Consuelo González, Clara Rojas en Clara’s driejarige zoontje Emmanuel vrij te krijgen na een gevangenschap van meer dan zes en zeven jaar. Eind november brak Uribe het proces echter abrupt af en veroorzaakte daarmee een diplomatieke crisis tussen Venezuela en Colombia.
De FARC liet vervolgens weten de drie gijzelaars toch vrij te laten, als blijk van goede wil na al het werk van Chávez en Córdoba. Op Oudejaarsdag echter, terwijl de waarnemers in Villavicencio waren, 90 kilometer onder Bogota, werd “Operatie Emmanuel” onverwacht uitgesteld door de FARC omdat militaire operaties van de regering de levens van de gijzelaars in gevaar zouden brengen.

Politieke oplossing


Chávez heeft gezegd dat als hij FARC-leider Manuel Marulanda gedurende 20 uur onder vier ogen zou kunnen spreken, hij hem kan overtuigen van een politieke oplossing van het Colombiaanse conflict. “Uribe gelooft dat hij de FARC van de kaart kan vegen… maar dat kan niet”, zei Chávez. “Beide kanten kunnen de ander er niet van overtuigen te stoppen met vechten. Deze strijd mat Colombia af, en Venezuela ook.” De president gaat door met zijn pogingen de gijzelaars vrij te krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.