FARC laat 3 gijzelaars vrij als “hulde” aan Chávez

De Colombiaanse FARC-guerrilla maakte dinsdag de vrijlating bekend van drie gijzelaars, waaronder een naaste medewerkster van Ingrid Betancourt en haar driejarige zoontje. In Frankrijk leeft de hoop op een spoedige vrijlating van de Frans-Colombiaanse politica weer op, maar volgens waarnemers speelt het FARC een spelletje politieke stratego.
“Het bevel om de drie vrij te laten is al gegeven”, zo staat in een communiqué van de linkse Revolutionaire Gewapende Troepen van Colombia (FARC). De mededeling is gedateerd op 9 december en werd dinsdag wereldkundig werd gemaakt door het Cubaanse persbureau Prensa Latina.
Het gebaar is volgens het FARC de “onwankelbare uitdrukking van de hoop die we hadden in de bemiddelaarsrol” van de Venezolaanse president Hugo Chávez en de Colombiaanse senator Piedad Córdoba. Córdoba had Chávez gevraagd te helpen bij de zoektocht naar een humanitair akkoord over een ruil tussen de gijzelaars in handen van het FARC en guerrillastrijders in Colombiaanse gevangenissen. De Colombiaanse president Álvaro Uribe bedankte Chávez op 21 november nogal abrupt voor zijn diensten.

Diplomatieke barbaarsheid


Het communiqué stipuleert dat de drie gijzelaars, Consuelo González, Clara Rojas en haar driejarige zoon, moeten worden afgehaald door “President Chávez of een gezant van hem.” “De schandalige annulering van de bemiddelaarsrol (van Chávez, nvdr) was een daad van diplomatieke barbaarsheid tegenover het legitieme staatshoofd van een bevriend land en tegen het Venezolaanse volk”, zo liet het FARC nog weten.
De Colombiaanse regering liet bij monde van haar Commissaris voor de Vrede, Juan Restrepo, weten dat ze het unilaterale gebaar van de rebellen “verwelkomt”. Chávez, die in Uruguay was voor een top van het handelsblok Mercosur, verklaarde dat hij “enkele dagen eerder een bevestiging had gekregen van (FARC-commandant Manuel) Marulanda dat er weldra een groep gijzelaars zou vrijkomen als gebaar van goede wil en compensatie.”
Wat de concrete overhandiging van de gijzelaars betreft, zei Chávez dat geen enkele van de mogelijke scenario’s echt eenvoudig was. “Ze zijn in het midden van de jungle, ik kan ze niet persoonlijk gaan afhalen, zoals ik wel zou willen.” Fabrice Delloye, de ex-echtgenoot van Ingrid Betancourt, verklaarde op de Franse omroep Europe 1 te weten dat de drie de veiligheidszone rond het gebied dat de FARC-rebellen controleren al hadden verlaten.
De vrijgelaten Clara Rojas was de vriendin en naaste medewerkster van Ingrid Betancourt toen die in februari 2002 door de FARC werd gevangengenomen toen ze door Colombia toerde als presidentskandidate voor de groene partij. In december 2004 kreeg ze een zoontje Emmanuel. Volgens de Colombiaanse journaliste Jorge Enrique Botero, die het nieuws in april 2006 naar buiten bracht, is de vader van het kind een guerrillastrijder.
Het liberale parlementslid Consuelo González werd in september 2001 ontvoerd toen ze met de wagen onderweg was op een snelweg in het zuiden van Colombia. Haar echtgenoot, Jairo Perdomo, stierf in 2005 en ze heeft een kleinkind dat ze nog nooit heeft gezien.

Goede timing


De vrijlating van de drie gijzelaars doet bij de kinderen van Ingrid Betancourt in Parijs, Melanie en Lorenzo Delloye, de hoop opnieuw opleven dat ze hun moeder snel zullen terugzien. De Franse analist Pascal Drouhaud, tot voor kort hoofd Buitenlandse Zaken bij de studiedienst van de regeringspartij Union pour un Mouvement Populaire van president Nicolas Sarkozy, waarschuwt echter voor overdreven enthousiasme.
“Dit is een overdacht, slim politiek gebaar dat bewijst dat de FARC-leiding een goed gevoel voor strategie heeft”, zegt Drouhaud. De FARC willen volgens hem de volgende boodschap brengen: “We zijn bereid grondig te onderhandelen. Jullie, de EU en Frankrijk, willen Ingrid vrij krijgen. We hebben nog tientallen andere gijzelaars. Laat ons rond de tafel gaan zitten.”
“Ze denken na en analyseren hoe ze de grote internationale druk van de voorbije weken kunnen gebruiken in hun eigen voordeel”, zegt Drouhaud. De humanitaire opening volstaat volgens hem niet om het FARC te schrappen op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.