Fedasil moet vluchtelingen opvangen

Een rechter heeft in kortgeding Fedasil ongelijk gegeven in de zaak rond de opvang van asielzoekers. Per persoon per dag dat Fedasil weigert om asielzoekers op te vangen, hangt er een dwangsom van 500 euro boven het hoofd van de organisatie.
Fedasil zegt in beroep te zullen gaan. De organisatie weigert sinds woensdag nog langer asielzoekers op te vangen, omdat er een tekort is aan opvangcentra.
‘Dit is met ongelofelijk veel pijn in het hart dat wij nu moeten zeggen dat we onze opdracht niet meer kunnen uitvoeren, het is aan het beleidsniveau om middelen te voorzien om onze opdracht nog te kunnen uitvoeren’, zegt Michael Kegels van Fedasil in De Ochtend op Radio 1.
Ondanks de dwangsom, blijft Fedasil erbij dat het niet langer vluchtelingen kan opvangen: ‘Het is onwaarschijnlijk dat dit in de 21ste eeuw in een zeer beschaafd land als België nog kan, maar elke organisatie heeft zijn breekpunt, en samen met het directiecomité hebben de medewerkers die van het terrein komen, die heel geëngageerd zijn en die perfect weten wat ze zeggen, gemeld dat dit breekpunt gisteren bereikt is voor de organisatie en dat er niets meer bijkan.’

Juridische acties


Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ciré startten donderdag juridische acties op. Bij de Arbeidsrechtbank van Brussel dienden ze een eenzijdig verzoekschrift in om 51 personen die op straat staan, onmiddellijk op te vangen. De rechtbank gaf Fedasil donderdagavond in kortgeding ongelijk.
Vluchtelingenwerk Vlaanderen en CIRE leggen ook klacht neer bij de Europese Commissie omdat België de EU-richtlijn ‘minimumnormen asielopvang’ niet naleeft.

Noodsituatie


Volgens de twee vluchtelingenorganisaties is er een humanitaire noodsituatie ontstaan nadat Fedasil de dienst dispatching heeft gesloten. ‘Wij eisen een noodopvangstructuur, bijvoorbeeld een tentenkamp, gecreëerd door de Civiele Bescherming of hulporganisaties zodat er geen asielzoekers meer op straat hoeven te slapen’, zeggen Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ciré.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.