Feest 10 jaar MO*: videoboodschap van Marina Silva uit Brazilië

Marina Silva (°1958) is op zijn zachtst uitgedrukt een fenomeen, om de manier waarop ze zich een weg heeft gebaand in de Braziliaanse politiek.

  • Thays Cabette - www.minhamarina.org.br Marina Silva Thays Cabette - www.minhamarina.org.br

Ze is afkomstig uit de Amazoneprovincie Acre uit een gezin van 11 kinderen. Haar vader was rubbertapper. Tot haar 14de was ze analfabeet. Ze heeft altijd met haar gezondheid gesukkeld omdat ze als opgroeiend meisje hepatitis kreeg. Ze heeft uiteindelijk universitaire studies gedaan.

Ze is sinds 1994 actief in de politiek in Brazilië. Tot 2009 was ze lid van de PT (de Arbeiderspartij van Lula en Dilma Rousseff). Ze was minister van Milieu onder Lula, van 2003 tot 2008. In 2008 heeft ze gebroken met de regering Lula omwille van fundamentele meningsverschillen in verband met het beleid ten aanzien van de Amazone.

In de periode dat ze milieuminister was, heeft ze het Braziliaanse milieubeleid opgetild naar een strategisch thema. In 2009 is ze uit de PT gestapt en bij de vorige verkiezingen in 2010 kwam ze op met de Braziliaanse Partido Verde. Onverwacht haalde ze daarmee een nooit verwachte 19% van de stemmen, zodanig dat geen van de andere kandidaten een absolute meerderheid had en er een tweede ronde moest komen.

Momenteel heeft ze ook haar engagement met de Braziliaanse groene partij stopgezet en werkt ze mee met een brede beweging voor politieke vernieuwing over de partijgrenzen heen. Ze doet dat in hoofdzaak via haar eigen instituut, Instituto Democracia e Sustentabilidade.

Op het verjaardagsfeest van MO* op zaterdag 1 december zullen we een exclusieve videoboodschap van Marina Silva tonen. Wil je dit feest niet missen, schrijf dan nu in.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.