Feminisme gaat ‘glokaal’

Feministen uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika hebben in Seoel een ‘Netwerk voor Glokaal Activisme’ opgericht dat de vrouwenstrijd in de drie continenten moet verbinden en voeden. Het “mondiale patriarchale systeem” wordt vanuit ‘glokale focuspunten’ in China, Zuid-Korea, Mexico en Zuid-Afrika onder vuur genomen.
De werking van de ‘glocal’ – een samentrekking van local (lokaal) en global (mondiaal) - werd vorige week doorgepraat op een tweedaagse workshop in Seoel. De deelnemers, dertig feministen uit de drie zuidelijke continenten, presenteerden het resultaat daarna op een open forum.

Groen, rood, paars



“We moeten nieuwe initiatieven en krachten verkennen om de internationale economische crisis aan te pakken. Interactie tussen het lokale en het mondiale zal het feministisch activisme nieuwe energie geven”, maakt Patricia Martha uit Mexico zich sterk. “Onze acties zullen in het teken staan van groen (ecologie), rood (marxisme) en paars (feminisme).”

De idee om op een alternatieve manier over de grenzen heen te gaan werken rond feminisme ontstond zeven jaar geleden in Zuid-Korea. Volgens de Koreaanse Gaphee Ko versterkt het “mondiale patriarchale systeem” overal ter wereld de discriminatie op basis van geslacht, ras en klasse. Militarisme, kapitalisme, imperialisme en fundamentalisme houden dat systeem overeind.

De feministen willen de strijd tegen het mondiale mannenbastion allereerst een ideologische grondslag geven. Daartoe willen ze een Centrum voor Theoretisch Onderzoek en een reeks van Feministische Instituten oprichten. Het onderzoekscentrum gaat in eerste instantie vooral werken rond verschillende vormen van vrouwenarbeid, om feministen in alle windstreken ideologische munitie te leveren voor hun acties. De Feministische Instituten worden plaatsen waar vrouwenactivisten zich die theoretische kennis kunnen eigen maken en kunnen verbinden met de ervaringen van medestudenten. Het is de bedoeling dat de studenten daarna actief worden in de glokale focuspunten.

Start in Korea



Het eerste Feministisch Instituut gaat in oktober van start in de schoot van het Zuid-Koreaanse focuspunt. Het gemeenschappelijke curriculum wordt in juli door leden van de kernen in China, Zuid-Korea, Mexico en Zuid-Afrika uitgewerkt.

De Chinese XiaoPei He kijkt uit naar internationale samenwerking rond holebi-thema’s. “In China werden na de VN-vrouwenconferentie van 1995 veel vrouwennetwerken opgezet, maar holebivraagstukken kregen veel minder aandacht dan bijvoorbeeld werk en migratie. We moeten de krachten bundelen en feministische theorieën uitwerken om ons activisme te ontwikkelen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.