Dossier: 

Feministen vormen front tegen Wall Street

Enkele feministische organisaties lanceren vrijdag een campagne tegen de “immorele en onethische economie van Wall Street” ten aanzien van vrouwen en etnische minderheden. Ze hopen een gendertoets te geven aan de Occupy-beweging.

Op 25 november is het internationale dag tegen vrouwengeweld. Het platform Clear Action for/by Woman (CLAW) zal zich bij Occupy Wall Street voegen en zelf toespraken houden en een mars organiseren van het Battery Park naar het Zuccotti Park in New York.

“Verschillende organisaties hadden hetzelfde idee, dus hebben we besloten om de zestiendaagse tegen vrouwengeweld af te trappen met een gezamenlijke campagne”, verklaart Leilani Montes van AF3IRM. “Het is niet alleen een mooi vertrekpunt maar ook een geweldige kans om deel uit te maken van de Occupy-beweging.”

Kloof

“Vrouwenrechten en raciale kwesties centraal plaatsen in de context van economische rechtvaardigheid, zo zie ik de Occupy-beweging”, zegt Farah Tanis, medeoprichter en directeur van Black Women’s Blueprint. “Onze campagne zal de stem van vrouwen versterken. Dit gaat om jaren en eeuwen van economisch misbruik van vrouwen en etnische minderheden.”

Uit officiële cijfers voor 2010 blijkt dat de kloof tussen mannen en vrouwen in de VS breder is dan waar ook in de westerse wereld. Een zwarte vrouw verdient bijvoorbeeld minder dan een zwarte man, en bovendien minder dan een blanke vrouw. Een gemiddeld weekloon van een zwarte vrouw bedraagt 605 dollar tegenover 695 dollar voor een blanke vrouw.

Gezondheidszorg

Tanis ziet ook ongelijkheid in de gezondheidszorg. “Een vrouw die in armoede leeft, moet het bijvoorbeeld zonder gynaecoloog stellen. Daardoor is er een verhoogde kans op baarmoederhalskanker.”

Tanis en Montes steunen allebei de Occupy-beweging, maar ze zijn bezorgd over het geweld en het vermeende seksisme of discriminatie tegen vrouwen bij de protesten. “We scharen ons achter de hoofdboodschap van de 99 procent, maar we willen zeker zijn dat er veilige plaatsen zijn voor vrouwen en etnische minderheden”, aldus Montes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift