Fenomenale Vocabularium

Louis Paul Boon verzamelde voil beelekes met meisjes en vrouwen in alle mogelijke maten en standjes. Hij noemde die verzameling zijn Fenomenale Feminateek, waardoor die persoonlijke hobby plots iets wetenschappelijks en respectabels kreeg.
De Kempense politicus Ludo Helsen gleed uit over Boons gladde schil en de Antwerpse schrijfster Anne Provoost probeerde zijn mythe te ontsluieren door alles open en bloot op tafel te leggen. Kortom: wie beroemd genoeg is, komt weg met de meest bizarre dingen.
Paul Vandepitte en Geert Van den Bossche zijn niet beroemd en het is dus maar de vraag of er veel aandacht zal zijn voor hun Fenomenale Vocabularium, dat ze uitgeven onder de ernstige titel Lexicon. Een verklaring van historische en actuele maatschappelijke concepten. Het Lexicon is een intrigerende verzameling woorden die in maatschappelijke discussies gehanteerd worden, van Aanbodeconomie over Malthusiaanse spanning tot zwevende wisselkoers.
Het is ongelooflijk verdienstelijk dat iemand de moeite doet om deze begrippen te verzamelen en ze toe te lichten. De auteurs geven vooraf aan dat ze geen volledigheid nastreven. De lezer die hoopt van naaldje tot draadje te vernemen wat multiculturalisme of postmaterialisme betekenen, is eraan voor de moeite.
Maar wie in korte lemma’s vrij accurate omschrijvingen wil van relevante begrippen uit de demografie, politiek, economie, cultuur of veiligheid, die zal met plezier grasduinen in deze kleine en eigenzinnige encyclopedie. Nu maar hopen dat Ludo Helsen zich niet verzet tegen het openbaar maken via publicatie van deze persoonlijke verzameling. Hou het stil.
Lexicon. Een verklaring van historische en actuele maatschappelijke concepten door Paul Vandepitte en Geert Van den Bossche is uitegegeven door Academia Press. 274 blzn. ISBN 978 90 382 1120 6

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.