Fiasco presidentsverkiezingen krijgt seksistisch staartje

Na drie mislukte stemrondes heeft Servië nu een seksistisch schandaal in plaats van een nieuwe president. Nadat bij de stembusgang van 10 december voor een derde keer te weinig kiezers waren komen opdagen, liet de huizenhoge favoriet voor het presidentschap, Vojislav Kostunica, zich ontvallen dat de - vrouwelijke - voorzitter van het parlement Natasa Micic onder geen beding tijdelijk als president kan fungeren.Natasa Micic is 37 jaar en een aantrekkelijke vrouw op lange benen - de kranten noemen haar de Servische Nicole Kidman. Toen het opperste gerechtshof in Belgrado vorige week oordeelde dat het Micic bij gebrek aan een nieuwverkozen president toekomt voor 60 dagen het ambt te bekleden, verschenen er foto’s van haar hoe ze elegant uit haar auto stapt of in minirok door het parlementsgebouw wandelt.

Volgens het Politiek Vrouwennetwerk, een belangrijke Servische vrouwenorganisatie, was de opmerking van Kostunica over Micic duidelijk seksistisch. Hij was woedend toen hij de uitspraak deed, maar het zou zeker anders hebben geklonken als een man voorzitter van het parlement was geweest, zegt Natasa Radovic van het netwerk. Het voorval illustreert hoe vrouwen behandeld worden in deze samenleving.

Zarko Korac, de vice-premier van de Servische regering, sluit zich daarbij aan. De opmerking was seksistisch en ongepast. Een deel van het publiek praat nu over een vrouw in plaats van over de toekomstige president. Het presidentschap is een institutie en geen persoon.

De medewerkers van Kostunica, die nu nog president is van de Joegoslavische federatie, zeggen dat zijn uitlatingen betrekking hadden op de onduidelijke wettelijke regeling van de overgangsperiode tussen twee mandaten. De Servische grondwet, die dateert uit de tijd van de voormalige president Slobodan Milosevic, vermeldt niet wie president wordt als de verkiezing van een nieuwe ambtsdrager op zich laat wachten.

Micic zelf blijft er onbewogen bij. Het (presidentschap) is gewoon een bijkomende belasting, vertelde ze dit weekend in een interview. Ik zal mijn best doen om het er beter af te brengen dan mijn voorgangers Milosevic en Milutinovic. Zo moeilijk is dat niet. Slobodan Milosevic stuurde Servië opeenvolgende regionale oorlogen in die negen jaar aanhielden en het land internationaal helemaal isoleerden. Milosevic staat nu terecht voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Zijn opvolger Milan Milutinovic zal ook aan die instelling worden uitgeleverd als zijn ambtstermijn er in januari op zit.

Intussen heeft de affaire voor een publiek debat over de positie van de vrouw in Servië gezorgd. Volgens een recente studie wordt één op drie vrouwen in Servië vroeg of laat slachtoffer van geweld in haar gezin. Vrouwen verdienen in Servië even veel als mannen, maar de helft van alle werkneemsters heeft met ongewenste intimiteiten af te rekenen. Slechts 10 procent van de Servische vrouwen bekleedt een belangrijke maatschappelijke positie of een leidinggevende functie. Niet meer dan zeven op honderd Servische vrouwen bezitten zelf onroerend goed. Van de 250 Servische volksvertegenwoordigers zijn er 27 van het vrouwelijke geslacht.
Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift