Fidels denken zachtjes gefileerd

In De Factor Fidel borstelen Marc Vandepitte en Katrien Demuynck een vrij positief beeld van de Cubaanse leider Fidel Castro. Dat verbaast niet want beiden zijn sympathisanten van de Cubaanse revolutie en bezochten het land al vaak. Dat belet niet dat ze toch enige distantie betrachten met het onderwerp van hun studie: de strategie, ideologie en ethiek van Fidel. Ze onderbouwen hun stellingen vooral met Fidelcitaten uit de voorbije vijftig jaar.
Uit de korte geschiedenis van Cuba blijkt alvast dat Fidel en co. kaas gegeten hadden van strategie: met een restant van zestien revolutionairen slagen ze er op enkele jaren in om het land achter zich te krijgen, onder andere door behendig te maneuvreren tussen en met alle progressieve stromingen die het land rijk is.
Ideologisch is Castro een vermenger: hij neemt afstand van de ‘wetenschappelijke’ marxisten die hun revolutie baseren op analyse en de “noodzakelijke wetten de geschiedenis”. Voor Castro zijn waarden en idealen – liefde zelfs – even belangrijk: hij combineert  marxistische analyse met waarden die hij als de motor van elke revolutie ziet.
Al bij al is het boekje erg kort waardoor op de vele thema’s niet diep kan worden ingegaan. Racisme en discriminatie worden bestreden, heet het, maar wat zijn de concrete resultaten daarvan? Idem voor het revolutionair geweld: ongetwijfeld is de Cubaanse revolutie een van de vreedzaamste uit de geschiedenis maar dat zou sterker uit de verf komen als je bijvoorbeeld cijfers over politieke gevangenen in perspectief zou zetten. Het grote wonder is dat de Cubaanse regime de onwaarschijnlijke economische schok bij de val van het communisme heeft overleefd: het boek biedt niet echt een verklaring voor dat wonder maar dat was wellicht ook niet de bedoeling.
De Factor Fidel door Katrien Demuynck en Marc Vandepitte is uitgegeven door Garant. 163 blzn. ISBN 9789044123647.
Bestellen kan via www.garant.be of www.cubanismo.net

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.