Filipijnen krijgen applaus voor klimaatwet

Het pessimisme over de VN-Klimaattop volgende maand houdt aan, maar op de Filipijnen oogst een nieuwe klimaatwet voorzichtig applaus van milieuorganisaties. Het land werd nog maar enkele weken geleden getroffen door twee dodelijke tyfoons
De wet maakt van de klimaatwijziging een beleidsprioriteit. Dat gebeurt via de een nationaal programma dat de gevolgen van de opwarmende aarde het hoofd moet bieden. De wet voorziet ook in de oprichting van een klimaatcommissie, die het land moet voorbereiden op extreme weersomstandigheden. Voorzitter is president Gloria Macapagal-Arroyo.
In september en oktober trokken de tyfoons Ketsana en Parma over de Filipijnen. Er vielen daarbij duizend doden als gevolg van overstromingen, onder meer in de hoofdstad Manila.

Eerste stap


De wet is een belangrijke eerste stap, zegt Martin Francisco, voorzitter van de milieuorganisatie Sagip Sierra Madre. Maar de wet heeft pas zin als de commissie hem de komende zes maanden in regels omzet, zegt Francisco. “De ervaring leert dat de geschreven wet en de uitvoering van de wet niet hetzelfde zijn in de Filipijnen.”
Ook Greenpeace en het Wereldnatuurfonds (WWF) verwelkomen de wet. Maar hij kan pas werken als ook andere wetten, bijvoorbeeld op bosbeheer, visserij en afval, worden toegepast, zegt Yeb Saño van het WWF.

Zware klappen


Het land dat bijna 100 miljoen inwoners telt, dreigt zware klappen te krijgen als gevolg van de klimaatwijziging. De stijgende zeespiegel, de opwarmende oceaan en de frequentere en intensere tropische stormen en tyfoons zijn maar enkele voorbeelden.
Jerry Velasquez, van de VN-organisatie voor rampenbestrijding ISDR, zegt dat de Filipijnen zich moeten voorbereiden op rampen die nog erger zijn dan de recente stormen. “De Filipijnen zijn een van de hotspots voor klimaatwijziging. Wat er tijdens Ondoy en Pepeng (lokale benaming voor Ketsana en Parma, nvdr) gebeurd is, was nog niet het ergste. Het ergste moet nog komen.”
Volgens WWF-woordvoerder Yeb Saño moeten de Filipijnen op de eerste plaats aan voedselzekerheid denken. Het land eet nu al meer rijst dan het kan produceren. De Aziatische Ontwikkelingsbank zei in april dat de rijstproductie tot 70 procent kan terugvallen tegen 2020, als gevolg van de klimaatwijziging.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift