Filipijnen: Pablo laat ravage na

De tyfoon Pablo raasde begin december over het zuidelijke Filipijnse eiland Mindanao. Broederlijk Delen berekende de omvang van de schade: meer dan 2000 doden en vermisten; meer dan 128.000 huizen beschadigd; 900 klaslokalen vernield in 235 scholen. 150.000 kinderen jonger dan vijf jaar en 35.000 zwangere en zogende moeders lopen nog altijd het risico op ondervoeding. En meer dan 10.000 mensen verblijven nog in een veertigtal evacuatiecentra.

  • NASA De superorkaan Pablo, gezien vanuit het Internationaal Ruimtestation. NASA

Kortom: 6,2 miljoen mensen ondervinden nog dagelijks de gevolgen van de tyfoon. En het ziet er naar uit dat dat niet snel zal veranderen. Want ook 34.000 hectaren maïs en 7000 hectaren rijstland zijn zwaar beschadigd, meer dan 101.000 hectare kokosplantage geheel of gedeeltelijk verwoest. Een deel van het maïs- en rijstland is onherroepelijk verloren door erosie en veranderde rivierbeddingen. Voor de kokosproductie zal het minstens vijf jaar duren om het productieniveau van vóór Pablo te halen, op voorwaarde dat er heel snel en massaal herplant wordt op minstens 40.000 hectaren.

Door de natuurramp staat het wijdverspreide pachtsysteem in de kokosbouw zwaar onder druk. Pachters die gewoon waren te overleven met een derde deel van de kokosoogst, worden nu door omstandigheden verplicht om zich als dagloner uit te huren, als er al werk is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift