"Filipijnse kerk houdt anticonceptiewet tegen"

Een vooruitstrevend wetsvoorstel om geboortebeperking te stimuleren, zit geblokkeerd in het Filipijnse Congres. Als de katholieke kerk haar zin krijgt, komt de millenniumdoelstelling voor moedersterfte in het gedrang, menen de voorstanders van het voorstel.

Dagelijks sterven er naar schatting vijftien Filipijnse vrouwen aan complicaties bij hun zwangerschap. Het gaat meestal om tieners uit arme gezinnen, aldus een peiling die de regering liet uitvoeren. Een wetsvoorstel wil het probleem aanpakken met voorbehoedsmiddelen, aangepaste gezondheidszorg en seksuele voorlichting in scholen.

De wet moet nog langs de Senaat en het Huis van Afgevaardigden passeren voor de goedkeuring van enkele amendementen. Voorstanders vrezen dat een luidruchtige minderheid het voorstel tot 15 oktober zal tegenhouden. Dan loopt namelijk de huidige termijn van het Filipijnse Congres af.

“De tegenstanders van het voorstel zullen alles in het werk stellen om het parlementaire proces te vertragen”, zegt parlementslid Walden Bello van de Burgerlijke Actiepartij. “Vanaf midden oktober zal het moeilijk worden om de draad opnieuw op te pikken, omdat de meeste leden van het Huis van Afgevaardigden dan al bezig zijn met hun campagne voor de volgende verkiezingen (in mei).”

Familiewaarden

Volgens Bello zal de minderheid de politieke invloed van de katholieke kerk aanwenden. “Ze hopen dat voorstanders nog van mening zullen veranderen uit angst dat de geestelijke leiders anders hun volgelingen zullen oproepen om tegen hen te stemmen.”

“Het eerste principe van het canoniek recht is dat we geen onderwijs toelaten dat indruist tegen de officiële leer van de kerk”, zei bisschop Leonardo Medroso in een interview op een lokale radiozender. “Als er iemand instructies geeft tegen de kerkelijke leer, zal die onmiddellijk onderzocht moeten worden.”

De kerk heeft ook straatprotesten tegen het omstreden wetsvoorstel gesteund. Katholieken spreken zich uit tegen de wet omdat die zou leiden tot de teloorgang van familiewaarden en staatstussenkomst in wat velen een religieus domein beschouwen.

Millenniumdoelstelling

“Het wetsvoorstel is uitgegroeid tot een politieke kwestie door de rol die de kerk speelt in het verzet ertegen”, zegt Harry Roque, hoogleraar constitutioneel recht aan de Universiteit van de Filipijnen. “De invloed van de kerk is overtuigender dan ooit.”

“Maar we hebben deze wet nodig. Daarom moet de president Benigno Aquino III het juiste doen. Hij is een felle voorstander van het voorstel.” Zo niet, zal zijn regering ervan worden beschuldigd de millenniumdoelstelling voor moedersterfte naast zich neer te leggen. Tegen 2015 moet de moedersterfte met drie kwart afnemen in vergelijking met 1990.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift