Filipijnse migranten ontpoppen zich tot kleine investeerders

De families van Filipijnse migranten zetten onverwacht veel geld opzij voor productieve investeringen. De crisis doet die bedragen afnemen, maar de trend blijft behouden.
De 47-jarige George Detubio verkoopt gas en LPG in de Filipijnse stad Zambales en heeft ook nog een kippenkwekerij. Twintig jaar lang was hij van huis weg. Als officier op verscheidene buitenlandse schepen verdiende hij genoeg om zijn gezin een comfortabel leven te bieden. Maar Detubio wilde altijd een eigen zaak beginnen. Zijn vrouw, de directeur van een bankfiliaal, besloot elke maand geld opzij te zetten tot ze voldoende investeringskapitaal bijeen hadden.

“Het is gewoon een kwestie van zelfbeheersing”, zegt Detubio. Zijn instapkost van 30.000 euro als franchisenemer bij de grote LPG-keten PR Gaz had hij al na een jaar terugverdiend. Met de winst die hij sindsdien maakte, nam hij een tweede filiaal van PR Gaz House over en kocht hij een kippenkwekerij.

Migranten investeren steeds meerEr zijn steeds meer goed verdiende migranten die een deel van het geld dat ze overzee verdienen, productief investeren. Ze betalen er de hogere opleiding van hun kinderen mee, kopen een huis of starten een bedrijfje op, zegt Kelly Bird, een econoom van de Aziatische Ontwikkelingsbank. De Bank zegt dat in 2006 55 procent van de Filipijnse migrantengezinnen eigen bedrijfjes opzetten.

“Migrantengezinnen investeren een steeds groter aandeel van hun inkomen”, zegt Bird. Volgens een recent onderzoek bij vijfhonderd gezinnen ging 23 procent van het geld dat ze van overzee ontvingen naar familiebedrijfjes.

Weg uit de armoedeAlles samen gaat het om veel geld. Filipijnse migranten stuurden in 2008 meer dan 11 miljard euro en volgens sommige bronnen zelfs 13 miljard euro naar huis. Volgens Bird zijn 900.000 Filipijnen door dat geld van overzee zijn opgeschoven van de lageinkomsengroep naar de modale verdieners. “Het geld van migranten heeft het armoedepercentage in de Filipijnen met minstens vijf procentpunten doen dalen”.

Door de crisis nemen de bedragen die migranten naar huis sturen af. Sommige migranten moeten zelfs terugkeren omdat ze geen werk meer vinden. Maar er blijft geld komen. Net omdat er zoveel geïnvesteerd wordt, moeten migranten wel geld blijven overmaken. Wie voor zijn gezin een huis heeft gekocht, moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat de hypotheek verder wordt afbetaald. Ook veel bedrijfjes hebben altijd weer nood aan nieuw kapitaal.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift