Filipijnse religies kibbelen over voorbehoedsmiddelen

In de Filipijnen woedt een hevige discussie over een nieuwe wet op reproductieve gezondheid, die volgens de regering nodig is om iets te doen aan de hoge moedersterfte. De Rooms-Katholieke kerk is tegen, maar volgens hun collega’s uit andere kerken is de wet pro-life en pro-armen en dus een goed idee.

Ieder jaar sterven ongeveer 4500 Filipijnse vrouwen tijdens de geboorte van hun kind. De regering wil daarom een nieuwe wet op reproductieve gezondheidszorg, waarin onder meer voorbehoedsmiddelen een grote rol spelen. De katholieke kerk, waar tachtig procent van de Filipijnen bij is aangesloten, is tegen. De wet zou bijdragen aan een “doodscultuur”, aldus de bisschoppenconferentie.

Pro-life

Andere kerken beginnen zich nu te roeren in het debat. In een persconferentie over het thema ‘Zonde of niet’ spraken verschillende geloofsgemeenschappen hun steun uit voor het wetsvoorstel. “We steunen de wet, want hij is pro-life, pro-ontwikkeling en pro-armen”, aldus bisschop Efraim Tendero van de Filipijnse Raad van Evangelische Kerken, waar 25.000 kerken bij zijn aangesloten. “Kunstmatige voorbehoedsmiddelen nemen het leven niet weg, want het is nog niet begonnen.”

Elke dag sterven elf vrouwen als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap. Vooral in de moslimgemeenschap is het cijfer hoog: op elke 100.000 geboorten sterven er 320 moeders. De bevolking groeit razendsnel en nadert de 100 miljoen.

Veel van de problemen in het land hebben te maken met families die “zo groot worden dat steeds meer ouders niet meer in het basisonderhoud kunnen voorzien”, zegt Eduardo V. Manalo van de Filipijnse kerk Iglesia ni Cristo, de grootste onafhankelijke kerk in Azië. “Die taak van zorg voor het huishouden is een bijbels principe, en omdat anticonceptie daaraan bijdraagt, steunen we het gebruik ervan.”

Bijna crimineel

Ook de Interreligieuze Partnerschap ter Bevordering van Verantwoord Ouderschap, waar protestantse kerken, individuele katholieken en ook moslimgroepen op Mindanao bij zijn aangesloten, steunt de wet. “De dood van moeders en kinderen toestaan door geen beleid te hebben is bijna crimineel”, aldus bisschop Rodrigo Tano van de organisatie. Hij stoort zich aan beweringen van de katholieke bisschoppen dat bevolkingsgroei niets te maken heeft met armoede. “Feiten laten zien dat families niet meer in staat zijn hun uitgaven te bekostigen als ze groeien. Het gebruik van kinderarbeid neemt toe.”

Ernesto Pernia, vertegenwoordiger van Katholieken voor Reproductieve Gezondheidszorg, wijst erop dat de Filipijnen het enige katholieke land zijn zonder bevolkingsbeleid. Het is een ethische kwestie, vindt hij. “In katholieke landen als Mexico, Argentinië, Brazilië, Spanje, Ierland en Italië is familieplanning een vanzelfsprekendheid. Onze bisschoppen in de raad kunnen niet uitleggen waarom reproductieve gezondheidszorg daar niet zondig is, maar op de Filipijnen wel.”

Een beeld in hoge resolutie is hier te downloaden

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.