Finaleweekend in Zuid-Afrika

Uruguay en Duitsland nemen het zaterdagavond in Port Elizabeth tegen elkaar op voor de derde plaats, Nederland en Spanje vechten zondagavond de finale uit in Johannesburg. MO* blikt terug op het WK in een reeks cijfers.
  • Creative commons by Celso Flores Soccer City in Johannesburg Creative commons by Celso Flores

1/4


Het Afrikaanse land Ghana bereikte de kwartfinales, waar het door Uruguay werd geklopt. De smaakmaker voor het WK voetbal voor beloften was Dominic Adiyiah, die toen acht goals scoorde in zeven wedstrijden en zo wereldkampioen werd bij de beloften, maar op het WK slaagde Adiyiah er niet in te scoren, alles samen heeft hij ook slechts 33 minuten op het veld gestaan.

1


Mesut Özil, de rijzende ster van de Duitse Mannschaft, scoorde één goal tijdens het wereldkampioenschap en leverde drie assists. Hij is zoon van Turkse migranten en besloot om voor zijn geboorteland uit te komen en niet voor Turkije. ‘Spelers zoals Kedera of Özil zijn idolen voor de jeugd en de meeste Duitsers vereren hen als helden. Het maakt de mensen van etnische minderheden hier trots, ze weten dat ze dezelfde positie kunnen bereiken. Dat is goed om de vooroordelen terug te dringen’, zegt Mehmet Matur die betrokken is bij de integratieprogramma’s van de Duitse voetbalbond.

2


Voetbal is populair in Somalië. Ondanks twintig jaar burgeroorlog in het land, wordt er nog steeds naar voetbal gekeken en het spel wordt ook gespeeld. Maar op 12 juni hebben islamitische militanten twee voetballiefhebbers in Mogadishu vermoord omdat ze een wedstrijd bekeken.  Islamistische groepen hadden verklaard dat het WK onislamitisch is en dat mensen die ernaar kijken, aangepakt zullen worden.

6


Aan het allereerste wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika namen zes Afrikaanse landen deel: Ghana, Ivoorkust, Zuid-Afrika, Kameroen, Nigeria en Algerije. Alfie Little, een Zuid-Afrikaanse fan, zei na de uitschakeling van Zuid-Afrika dat hij het voor elk Afrikaans team zal opnemen dat de achtste finales bereikt. ‘Er wordt al zo lang neergekeken op Afrika, als het achtergestelde en arme continent. Als een Afrikaanse ploeg het goed doet, is dat een opsteker voor het hele continent. Er is een groot gebrek aan eenheid, en dit is de eerste keer dat we allemaal schouder aan schouder staan.’

7


Zoveel tegengoals kreeg Noord-Korea te slikken toen ze het in de eerste ronde opnamen tegen Portugal. Nochtans zou een nationaal succes voor de gewone Noord-Koreaan een welkom lichtpuntje geweest zijn in zijn donkere bestaan. Het geheime wapen van Noord-Korea heette Jong Tae-se, een voetballer van Noord-Koreaanse afkomst die een van de topscorers is in de Japanse competitie. De rest van de ploeg bestond grotendeels uit onbekende spelers uit het militaire voetbalteam. Om ze aan te moedigen had de regering duizend Chinezen gecharterd, meldde het Chinese persbureau Xinhua.

59


Uit een opiniepeiling bleek tussen 59 en 63 procent van de Mexicanen de conservatieve president Felipe Calderón bij de openingswedstrijd tegen Zuid-Afrika te willen hebben. ‘Voetbal is echt een hype op dit moment’, zegt Erasmo Zarazúa, politicoloog aan de particuliere Ibero-Amerikaanse Universiteit. ‘De regering weet dat, en grijpt de gelegenheid aan om het moraal van de mensen op te vijzelen.’ Uiteindelijk speelden Zuid-Afrika en Mexico 1-1 gelijk.

100


Een voetbal wordt voor zo’n honderd dollar verkocht, maar uit een studie van het International Labour Rights Forum voor het WK in Zuid-Afrika blijkt dat de arbeiders slechts één of twee dollar per voetbal krijgen. Kinderarbeid blijkt wel af te nemen in de voetbalproductie. En terwijl Pakistan in 2006 nog de voetballen leverde voor het WK voetbal in Duitsland, kwamen de voetballen voor het huidige WK echter uit China, waar ze machinaal vervaardigd worden. 

50.000


Experts schatten dat buitenlandse bewakingsfirma’s samen 50.000 medewerkers naar Zuid-Afrika gestuurd hebben om voetbalfans te begeleiden. Die manschappen komen bovenop de naar schatting 420.000 lijfwachten en bewakers die de Zuid-Afrikaanse bewakingsfirma’s inzetten. Daarnaast heeft de Zuid-Afrikaanse regering ook zwaar geïnvesteerd: de overheid zette 41.000 agenten en andere veiligheidsmedewerkers in om de stadions en hun omgeving, het transportsysteem en andere mogelijke doelwitten te bewaken. Ook speciale eenheden van het leger stonden paraat.

2,75 miljoen


Een haalbaarheidsstudie schatte de uitstoot tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika op 2,75 miljoen ton CO2, dat is zes maal zo veel als het vorige wereldbekertoernooi in Duitsland, en minstens twee keer zo hoog als de Olympische Spelen in Peking. Veel heeft te maken met de ligging van Zuid-Afrika, waardoor uit de hele wereld lange vliegtuigreizen nodig zijn. Maar ook binnen het land moet heel wat afgevlogen worden. Ook de Zuid-Afrikaanse elektriciteitssector heeft een negatieve invloed op de milieuvriendelijkheid van het toernooi. Maar liefst 95 procent van de elektriciteit in Zuid-Afrika is afkomstig van steenkoolcentrales.

4,6 miljard euro


De wereldbeker voetbal in Brazilië in 2014 zal de overheid tussen 4,6 en 11,4 miljard euro volgens de Braziliaanse sportkrant Lance! Brazilië ligt achter op schema bij de werken voor het wereldkampioenschap voetbal 2014, en dat dreigt de prijzen op te drijven en de aanbestedingen minder doorzichtig te maken. Het land zou wel eens de fouten kunnen herhalen die het maakte bij de organisatie van de Pan-Amerikaanse Spelen in 2007. Die kostten bijna drie keer meer dan wat aanvankelijk begroot was, waarschuwen critici.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift