Financiële markt blijft Argentinië wantrouwen

Argentinië heeft het leeuwendeel van zijn schulden herschikt en de totale schuldenlast van het land bedraagt minder dan 30 procent van zijn bruto binnenlands product. Toch verwachten experts dat het nog jaren zal duren vooraleer de banken weer bereid zijn Argentinië tegen een normale rentevoet geld te lenen.
“Als Argentinië vandaag een nieuwe dollarlening aangaat, betaalt het daarvoor een interest van 12,5 procent”, zegt Fausto Spotorno, een expert van het Centrum voor Economische Studies. “Brazilië, Chili of Uruguay betalen minder dan 5 procent.”

Staking van betaling


Maar Argentinië is dan ook een geval apart. In 2001 moest het land moest zijn schuldeisers laten weten dat het hen niet meer kon terugbetalen. Dat was het gevolg van ontspoorde overheidsfinancies en een lang aanslepende recessie.
Intussen is de situatie grondig gewijzigd. Na pijnlijke herstructureringen begon de Argentijnse economie enkele jaren later weer te draaien. In 2005 aanvaardde driekwart van de private schuldeisers een herschikking die inhield dat ze gemiddeld minder dan de helft van hun geld terugkregen en over een langere periode uitgesmeerd. Voor de schuldeisers die niet waren ingegaan op de herschikking van 2005, lanceerde de Argentijnse regering in april een nieuw voorstel. Daarop had nog eens twee derde van de overblijvende schuldeisers ingetekend tegen de deadline van vorige week dinsdag. Dat betekent dat Argentinië voortaan 92,4 procent van de schulden waarvan het in 2001 de terugbetaling stopzette, weer netjes afbetaalt. Voor ongeveer 7 miljard dollar (5,65 miljard euro) is nog geen oplossing.
Argentinië heeft ook zijn schulden bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al lang afgelost en maakt zich op onderhandelingen te beginnen met de Club van Parijs, een forum van de industrielanden dat schuldherschikkingen bekijkt. Argentinië wil ook de afbetaling van de 7,5 miljard dollar (6 miljard euro) regelen die Argentinië nog bij verscheidene rijke landen in het krijt staat.
Al die initiatieven samen tonen aan dat Argentinië zijn schuldverplichtingen wil nakomen, zeggen verscheidene experts. Maar het lijkt niet voldoende om weer aanspraak te kunnen maken op redelijke interestvoeten. De Argentijnse spread, de extra rente die Argentinië moet betalen in vergelijking met de VS, bedraagt 780 basispunten, drie keer meer dan het cijfer voor Brazilië.

Kredietprobleem


“Ik denk niet dat Argentinië vandaag een schuldenprobleem heeft”, zegt Miguel Kiguel, de directeur van het consultancybedrijf Econviews, “maar we hebben een kredietprobleem. Niemand leent ons geld uit.” Volgens Kiguel duurt het zeker nog twee jaar vooraleer Argentinië een obligatielening kan uitgeven waaraan het land zich niet blauw moet betalen.
Volgens de experts heeft de gebrek aan vertrouwen niet meer in de eerste plaats te maken met de financiële crash van 2001. Belangrijker zijn de twijfels aan de statistische gegevens die Argentinië verstrekt. In 2007 versterkte de toenmalige Argentijnse regering haar greep op het Nationaal Instituut voor de Statistiek (Indec), en sindsdien zijn de inflatiecijfers verdacht laag. Volgens private consultancybedrijven bedraagt de Argentijnse inflatie ongeveer 30 procent op jaarbasis, maar de officiële cijfers liggen daar een heel eind onder.
De onzekerheid over de cijfers die Argentinië publiceert, schrikt volgens experts ook investeerders af. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.