"Financiering Millenniumdoelen is inadequaat"

De financiering van de Millenniumdoelen door rijke landen is “volstrekt inadequaat”. Dat zei Jeffrey Sachs, hoofd van het Earth Institute in New York, gisteren (zaterdag) tijdens een tussentijdse evaluatiebijeenkomst over de Millenniumdoelen in Rome.
Ontwikkelingsplannen zoals de Millenniumdoelen blijven volgens Sachs slechts woorden als er geen financiering is om plannen te implementeren. “Er is meer welvaart dan ooit, maar het geld komt niet terecht bij mensen die zo arm zijn dat ze doodgaan.”

Donoren moeten volgens hem begrijpen dat de MDG’s “niet alleen maar leuke ideetjes” zijn, maar dat ze alleen bereikt kunnen worden met gerichte interventie. “Onderzoekers zijn er jaren mee bezig geweest om de juiste strategie uit te stippelen om kindersterfte te bestrijden. Maar wat je nu ziet gebeuren, is dat de ideeën niet op systematische wijze worden toegepast. Daar zit het pijnpunt.”

Sachs constateerde een gebrek aan verantwoordelijkheid bij donoren op het gebied van de MDG’s. “De MDG’s zijn heel specifiek en vragen om gerichte interventies. Dat gebeurt niet omdat er geen “public accountability” is, er hoeft geen rekenschap afgelegd te worden. Niemands baan staat op het spel, als de doelen niet gehaald worden. Als het niet lukt, dan ligt het aan Afrika. En dan is het antwoord ‘capacity building’.”

De grote sommen donorgeld die momenteel worden uitgegeven aan capacity building, zijn weggegooid geld zegt Sachs, als er geen voorwaarden gecreëerd worden waaronder die capacity building kan leiden tot resultaten. “Er is veel meer geld nodig voor verbetering van gezondheidzorg, sanitaire voorzieningen, elektriciteitsvoorziening en infrastructuur in ontwikkelingslanden.”

Er moet eerst geld zijn voor de infrastructuur, voordat dergelijke processen in gang gezet kunnen worden. “Capacity building blijft een abstract iets, als het niet is geïntegreerd in een concreet plan.” Donoren zien capacity building teveel als een doel op zich, meent Sachs. “Er wordt veel te veel geld uitgegeven aan bijeenkomsten, conferenties en workshops die tot niets leiden.”

“Geld moet worden besteed aan concrete actie. Ontwikkeling begint met het vinden van geld. Dan moeten er met dat geld systemen worden opgezet, die resulteren in wegen, elektriciteit en infrastructuur. Zonder geld wordt alles hypothetisch. We moeten minder praten en meer doen.”

Sachs noemt het Globaal Fonds tegen Aids, Tuberculose en Malaria en de Millenniumdorpen als voorbeelden die zich positief onderscheiden van veel andere initiatieven. De Millenniumdorpen zijn een initiatief van Sachs eigen Earth Institute. Deskundigen werken in het project samen met dorpsbewoners in Tanzania en Kenia op een systematische en praktische manier aan ontwikkelingsdoelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.