Financiering Peruaanse Camisea-pijpleidingen uitgesteld

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft haar beslissing over een lening van 75 miljoen dollar voor een omstreden pijpleidingproject in het Amazonewoud van Peru uitgesteld tot 6 augustus. Hoewel een van de private sponsors van het project, het Texaanse Hunt Oil, goede banden heeft met het Witte Huis, groeit in de VS de weerstand tegen het ecologisch bijzonder schadelijke project. Ook de IDB twijfelt of ze zich voor voldongen feiten wil laten stellen en met geld over de brug moet komen nadat het onheil voor het milieu als grotendeels is geschied. Ngo’s hopen dat van uitstel afstel komt.


De Camisea-pijpleidingen verbinden een aardgasveld in het Amazonewoud met de Peruaanse hoofdstad Lima en de kust van de Stille Oceaan. Het project kost 2,6 miljard dollar en is al voor zestig procent gerealiseerd. Een coalitie van ngo’s heeft daarbij nauwkeurig de schade gedocumenteerd die is aangericht aan het milieu en de inheemse bevolking.

De ontginning moet plaatsvinden in het Nahua Kugapkakori-reservaat, waar stammen wonen die elk contact met de buitenwereld schuwen. Toen Shell in de jaren tachtig het gebied verkende, stierf volgens ngo’s bijna de helft van de inheemse bevolking aan geïmporteerde ziektes. Er zijn aanwijzingen dat het Texaanse Hunt Oil en het Argentijnse Pluspetrol bewust contact zoeken met de geïsoleerde bevolkingsgroepen, wat ingaat tegen de rechten van inheemse bevolkingsgroepen en mogelijk het hoge sterftecijfers onder de kinderen van het Nanti-volk verklaart.

Volgens de plannen moet er terminals komen voor de verwerking van vloeibaar aardgas vlak naast het Nationaal Park van Paracas, een marien natuurgebied waar zeldzame groene zeeschildpadden en Humboldtpinguïns leven. De constructiewerken in het regenwoud zorgen voor erosie en landverschuivingen die leiden tot lagere visbestanden in meren en rivieren. Ngo’s melden ondervoedingsverschijnselen bij inheemse kinderen omwille van het vistekort.

De Peruaanse regering van Alejandro Toledo probeert hardnekkig geld los te krijgen van de Verenigde Staten en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Een topkandidaat voor de bouw van de aardgasinstallatie nabij Paracas in het Amerikaanse Halliburton, het bedrijf waar vice-president Dick Cheney tot in 2000 directeur was. Ray L. Hunt, de baas van Hunt Oil, is bovendien een belangrijke sponsor van de verkiezingscampagne van president George W. Bush. De IDB wil niet aan de kant blijven staan bij dit voor Peru zo belangrijke project en denkt door haar deelname de milieuschade te kunnen inperken.

Tegelijk groeit de weerstand tegen het project, dat duidelijk onvoldoende rekening heeft gehouden met de impact op het Amazonewoud en zijn bewoners. Het VS-ministerie van Financiën waarschuwde ervoor geen geld te geven aan slecht voorbereide projecten op een moment dat het al te laat is om nog veranderingen aan te brengen. Negen senatoren vroegen minister van Financiën John Snow de stemming uit te stellen in afwachting van meer complete rapporten over de situatie ter plaatse.

USAID, de Amerikaanse overheidsorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking, heeft laten weten dat het project niet beantwoordt aan de criteria van de Amerikaanse wetgeving. Organisaties als de Wereldbank en de U.S. Overseas Private Investment Corporation, die steun biedt voor buitenlandse investeringen, hebben steeds geweigerd zich in te laten met het Camisea-project. De stemming bij de IDB is nu uitgesteld tot zes augustus, volgens een woordvoerder omdat sommige directeurs hun hoofdsteden moeten consulteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.