Finland schaart zich achter transactiebelasting

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja heeft zich deze week uitgesproken voor een wereldwijde transactiebelasting. Finland schaart zich daarmee achter oproepen van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

  • CC Demarit Volgens Fins minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja is het debat dat gevoerd wordt over een transactiebelasting niet langer een intellectuele discussie, maar een serieuze politieke poging om een dergelijke belasting op Europees niveau te introduceren. CC Demarit

Tuomioja was dinsdag een van de sprekers bij een internationale conferentie over het Helsinki Process in de Finse hoofdstad. De tweedaagse conferentie werd bijgewoond door internationale financiële experts, academici en afgevaardigden van burgerorganisaties.

De minister zei dat in de Europese Unie een intens debat gevoerd wordt over een transactiebelasting en dat het niet langer een intellectuele discussie is, maar een serieuze politieke poging om een dergelijke belasting op Europees niveau te introduceren.

Er is echter nog geen consensus in de Europese Unie en vooral Groot-Brittannië toont zich fel tegenstander van de belasting.

Regulering van de financiële markten en het aanpakken van belastingproblemen zijn noodzakelijk voor economische stabiliteit, zei de Finse minister van Buitenlandse Zaken. “Dat is niet onmogelijk, alles hangt af van politieke wil.” De Finse regering wil volgens Tuomioja ook werken aan de sluiting van belastingparadijzen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2916   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift