Fiscale responsabilisering start in Ierland

Tweemaal goed nieuws deze week, toch op economisch vlak. We moeten de komende jaren slechts 13 miljard euro vinden, en geen 25, om in 2015 een begrotingsevenwicht te halen. Bovendien betaalden de 50 best verdienende bedrijven in België vorig jaar 14,3 miljard euro te weinig aan belastingen. Hebben we dan geen regering meer nodig om onze begrotingsperikelen op te lossen, enkel een correcte belastinginning? Eerder het tegendeel is waar: om meer vennootschapsbelasting te kunnen innen, bouwen regeringen best de fiscale concurrentie af in Europa, te beginnen in Ierland.

De studie van de PVDA deed stof opwaaien. Mastodonten zoals Electrabel, KBC of Mittal Steel, die miljardenwinsten boeken in ons land, blijken nauwelijks vennootschapsbelasting te betalen. Voor de 50 beste verdieners geldt het normale belastingtarief van 33,99% niet. Ze betalen slechts om en bij de 0,57%, volgens de PVDA. Alleen al bij die ondernemingen liep de overheid vorig jaar 14,3 miljard euro mis.

De cijfers van de linkse partij worden hier en daar met een korrel zout genomen. Toch trekt niemand de conclusie in twijfel. Grote ondernemingen betalen zelden de volle pot. De minister van Financiën, Didier Reynders, reageerde laconiek op de bevindingen. “Er zijn bedrijven die zelfs helemaal geen belasting betalen, net zoals dat in andere landen het geval is, bijvoorbeeld als ze een aantal jaar verlies hebben gemaakt.” Daarbij blikt hij ongetwijfeld al vooruit op de situatie van de grootbanken. Ze zijn gered met belastinggeld, maar kunnen de komende jaren hun verliezen aftrekken van de belastingen.

De reactie van minister Reynders hoeft niet te verbazen. De cijfers van de PVDA tonen enkel aan dat hij, beter dan velen vermoeden, cum laude slaagt voor een zelf uitgeschreven examen. Hij excelleerde de afgelopen tien jaar in een traditie uit de eighties: met gunstmaatregelen de belastbare basis van multinationals versmallen. Eerst leverde hij een verbeten strijd tegen Europa voor het behoud van de coördinatiecentra. Toen die onwettig bleken, volgde de notionele interestaftrek. Zo dreef minister Reynders binnen Europa mee de financiële concurrentie op en haalde enkele grote namen uit de bedrijfswereld naar België.

Hoe lang gaat die vlieger nog op? Europese landen die grossierden met belastingverlagingen voor ondernemingen, zoals Letland, Litouwen en Ierland, zijn toeval of niet de eerste slachtoffers van de schuldencrisis. Andere landen zoals Griekenland en Portugal, die in het oog liepen met een erg lage vermogens- en meerwaarden belasting, staan er ook niet bijster goed voor.

Als landen in Europa elkaar fiscaal beconcurreren, innen ze allen samen minder belastingen. Net die belastinginkomsten zijn nochtans cruciaal om de gevolgen van de chaos in de financiële sector op te vangen, de gemeenschappelijke munt te stutten en onze welvaart veilig te stellen.

Denk aan België. Niemand zit te wachten op belastingverhogingen om de redding van de banken of van de perifere landen te bekostigen. De belastingen op arbeid zijn al torenhoog. Ook de belasting voor vennootschappen kan volgens de Hoge Raad voor Financiën niet stijgen: “Het lijkt in elk geval niet aangewezen om, in de huidige context van fiscale concurrentie, een daling van de belasting op arbeid te financieren door een verhoging van de vennootschapsbelasting”, schreef ze een tijd geleden.

Valt er dan niets te doen aan de fiscale concurrentie en het bestaan van belastingparadijzen in en buiten de Unie? Toch wel. Misschien start de fiscale responsabilisering wel in Ierland. Een land dat nood heeft aan Europees belastinggeld, maar met een belastingtarief van 12,5% de onderlinge competitie gaande houdt, die de Europese schatkisten bedreigt. Zou het niet logisch zijn als de solidariteit in twee richtingen gaat: in ruil voor hulp een verhoging van het Iers belastingtarief. Tenminste als andere landen Ierland geruststellen voor mogelijke kapitaalvlucht. Ze kunnen dat door in eigen land werk te maken van een vergroting van de belastbare basis voor de Electrabels van deze wereld en streven naar een geharmoniseerd Europees tarief. De tijd van potsierlijke fiscale cadeaus voor de grootste verdieners eindigt best nu we met z’n allen krap bij kas zitten.

Mathias Bienstman werkt bij Netwerk Vlaanderen vzw, een organisatie die pleit voor het anders omgaan met geld. De organisatie voert campagne tegen onverantwoorde en schadelijke investeringen van banken en pleit voor duurzame investeringen die bijdragen aan een mens- en milieuvriendelijke samenleving.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.