Fles water vervangt lamp

Studenten van het Massachusetts Institute of Technology hebben een innovatieve vervanging gevonden voor lampen: een plastic fles gevuld met water en bleekwater.

In sloppenwijken over de hele wereld moeten de woningen het vrijwel zonder licht stellen. De metalen golfplaten blokkeren al het daglicht, en er is vaak geen elektriciteit.

Onderzoekers van het prestigieuze MIT hebben daarom een bijzonder eenvoudige oplossing bedacht: de lichtfles, een plastic fles gevuld met water en bleekwater. De fles wordt opgehangen in een gat in het dak, dat vervolgens waterdicht gemaakt wordt. De bodem van de fles wordt op die manier een peertje, goed voor het equivalent van een 60-watt gloeilamp.

Het water in de fles zorgt ervoor dat het licht gebroken wordt en in alle hoeken schijnt. Het bleekwater heeft enkel tot doel om de ontwikkeling van bacteriën in het water tegen te gaan. Volgens de onderzoekers is de fles op die manier zo’n vijf jaar bruibaar.

In een eerste testproject zijn in de arme wijken van de Filipijnse hoofdstad Manila al duizenden van de flessen geïnstalleerd.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift