Flora profiteert meer van klimaatopwarming dan gedacht

Het effect dat de opwarming van de aarde op planten heeft, is groter dan gedacht. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijk blad Nature. Planten zouden tussen de tweeënhalf en vijf dagen sneller groeien per graad Celsius die de temperatuur stijgt. De onderzoekers baseren zich op een vergelijking van waarnemingen in de natuur en experimenten waarbij de temperatuur kunstmatig verhoogd wordt.

  • CC Johnny Jet Door hogere temperaturen en een hogere concentratie CO2 in de lucht zouden aardappelen tot 35 procent meer kunnen opbrengen. CC Johnny Jet

Volgens de onderzoekers zijn eerdere studies waarin effecten van de klimaatverandering op planten werden onderzocht, geen realistische weergave van de werkelijkheid indien ze enkel gebaseerd zijn op wetenschappelijke experimenten waarbij de omgevingstemperatuur kunstmatig verhoogd werd. Volgens die studies zorgt elke graad Celsius meer voor 1,9 tot 3,3 dagen snellere bladvorming en bloei bij planten.

Aardappelen profiteren

De nieuwe vergelijkende analyse met waarnemingen in de natuur wijst uit dat de versnelde groei wellicht hoger ligt: planten zouden tussen de 2,5 en 5 dagen sneller groeien per graad Celsius die de temperatuur stijgt. Om tot die conclusie te komen vergeleken de onderzoekers waarnemingen en experimenten die werden uitgevoerd op vier continenten met 1.634 plantensoorten.

In Kennis-Online, het tijdschrift van de universiteit van Wageningen, wordt beschreven hoe aardappelen zullen profiteren van de klimaatverandering. “Meer dan andere landbouwgewassen zal de aardappel harder groeien door de toenemende concentratie CO2 in de atmosfeer”, zegt onderzoeker Anton Haverkort. “Alle planten zetten koolstofdioxide met behulp van zonlicht om in suikers. Meer koolstofdioxide betekent voor veel planten dat ze die omzetting efficiënter doen en dus harder groeien.” Een aardappel kan efficiënter omgaan met die CO2-weelde omdat aardappelen sneller knollen vormen dan granen korrels ontwikkelen.

20 ton gratis

Aardappelen zouden daardoor 35 procent meer opbrengst kunnen leveren. Een procentpunt of zeven daarvan gaat weer verloren doordat ook de concentratie van schadelijke gassen zoals ozon zal stijgen, “maar er blijft netto een flinke groei over”, aldus Haverkort.

De verwachte temperatuurstijging betekent ook een vroegere start van het seizoen zodat de planten extra kunnen profiteren van de lange dagen in mei en juni. “Zo krijgen Nederlandse akkerbouwers er gratis 20 ton aardappelen per hectare bij, ook zonder technische innovaties of nieuwe rassen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift