Florida herneemt executies na aanpassing procedure

De VS-staat Florida heeft het moratorium opgeheven op executies door middel van een dodelijke injectie, na de procedure te hebben herzien. De executies werden tijdelijk stopgezet in december 2006, nadat een man dodelijk gif kreeg ingespoten terwijl hij waarschijnlijk nog bij bewustzijn was.
Op 15 december liep het in Florida mis bij de executie van Angel Diaz, die veroordeeld was voor moord. De man die de injecties moest toedienen had moeite om een geschikte ader te vinden in de arm van Diaz. Uiteindelijk lukte het toch, maar de executie duurde langer dan een half uur, meer dan dubbel zo lang als normaal.
Na het incident stak een storm van protest op van mensenrechtenorganisaties, die zeiden dat Diaz waarschijnlijk nog bij bewustzijn was toen hij de dodelijke en laatste van drie injecties kreeg toegediend. Als dat zo was, heeft Diaz helse pijnen moeten doorstaan, wat in strijd is met het principe uit de Amerikaanse grondwet dat onnodig wrede straffen verbiedt.
Negen VS-staten voerden daarop een moratorium op de dodelijke injecties in. Florida is de eerste staat die het verbod weer opheft, nadat een elfkoppige commissie onderzocht hoe de procedure veiliger en “humaner” kan worden gemaakt. De commissie ging daarvoor kijken hoe dodelijke injecties in andere VS-staten worden toegediend. Het werk resulteerde in 37 aanbevelingen die nu moeten worden opgevolgd door twee nieuwe executieteams van elk 10 personen
Een van de nieuwe regels is dat een gevangenisbewaker formeel moet bevestigden dat de ter dood veroordeelde buiten bewustzijn is, voor de injecties met dodelijk gif worden toegediend. Een andere maatregels is dat de executiekamer voortaan beter wordt verlicht. De woordvoerster van het gevangeniswezen in Florida, Gretl Plessinger, wilde echter niet antwoorden op de vraag of de doses van de chemicaliën verhoogd zullen worden.
Plessinger wilde wel kwijt dat de chemische substanties dezelfde blijven, maar dat nieuwe ontwikkelingen op het vlak van de farmacologie worden gevolgd. De dodelijke injectie in Florida bestaat eigenlijk uit drie opeenvolgende injecties: een eerste om het slachtoffer te verdoven, een tweede om het te verlammen en een derde spuitje met kaliumchloride om het hart stil te leggen.
Momenteel wachten 380 ter dood veroordeelden in Florida op de uitvoering van hun straf. Volgens Plessinger heeft gouverneur Charlie Crist nog geen nieuw doodsvonnis ondertekend.
Organisaties die campagne voeren tegen de doodstraf zijn uiteraard niet blij met de opheffing van het moratorium. De National Coalition to Abolish the Death Penalty trekt het werk van de commissie in twijfel, omdat er volgens haar in geen enkele VS-staat een “goede praktijk” bestaat voor de toediening van dodelijke injecties.
De organisatie Justice for All in Texas, die 2000 leden telt en de doodstraf verdedigt, begroette het einde van het moratorium en benadrukte dat de injecties de meest humane manier zijn om iemand te doden. De methode wordt toegepast in 37 VS-staten en ook in China, Thailand en Guatemala.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.