Florida werkt aan verbod op drones

De kans is groot dat Florida als eerste Amerikaanse staat een verbod invoert op onbemande vliegtuien. Een commissie in de Senaat heeft het wetsvoorstel unaniem goedgekeurd.

“Drones zijn prima om terroristen te doden in Afghanistan of Pakistan, maar ze zouden hier niet rond moeten vliegen om inwoners in de gaten te houden”, zegt senator Joe Negron in de krant Orlando Sentinel. “Dergelijke zaken draaien om grenzen, en er moet een lijn getrokken worden.”

Het gebruik van drones is een controversieel onderwerp in de staat. De politie in de stad Miami was de eerste in de hele VS die een onbemand toestel in gebruik nam. Inmiddels hebben nog andere politiediensten drones aangekocht.

Maar volgens de Republikeinse senator, die het wetsvoorstel indiende, zijn ze een bedreiging voor de privacy. Hij vreest dat bijvoorbeeld verenigingen van huiseigenaren de wijk kunnen beginnen patrouilleren met drones op zoek naar bewoners die de regels overtreden.

Uitzonderingen

De wet voorziet wel in enkele uitzonderingen. Zo kan een rechter het gebruik van drones toestaan bij bijvoorbeeld een huiszoeking, bij een dreigende terroristische aanval of als het leven van een persoon in gevaar is.

“Ik wil het gebruik van onbemande toestellen zo minimaal mogelijk houden”, zegt de senator. “Uiteindelijk is het mogelijk dat ze zo weinig gebruikt kunnen worden, dat het niet praktisch is om er een te bezitten. Maar het is aan de politiediensten om dat te beslissen.”

Het voorstel werd aanvankelijk sceptisch onthaald door de politiediensten, maar uiteindelijk spraken ze hun steun uit. Het wetsvoorstel moet nu ook door de plenaire zitting in de Senaat goedgekeurd worden. In het Huis van Afgevaardigden is een gelijkaardig voorstel ingediend

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift