Forel uit Kasjmir: gehard door de burgeroorlog, klaar voor de export

Forellenkwekers uit Kasjmir hopen binnenkort te kunnen beginnen met de export van hun vis naar de Europese Unie. De viskwekerijen in het omstreden gebied hebben verscheidene oorlogen en een opstand van 15 jaar doorstaan, en bloeien op dankzij Europese hulp. Als de Indiase bureaucratie wat meewil en de logistieke problemen opgelost raken, vinden de verre nakomelingen van een portie forelleneieren die in 1900 van Schotland naar Kasjmir werden gebracht, hun weg terug naar Europa.





De viskweek in Kasjmir, die halverwege de jaren 80 aan belang begon te winnen, is voor een deel in handen van de deelstaatoverheid. Die heeft 30 kwekerijen waar per jaar ongeveer 100 ton bruine en regenboogforel wordt gekweekt. Van de vijf soorten die de Britse kolonisatoren probeerden te introduceren, zijn dat de twee die in India overleefden. De talrijke bergrivieren in Kasjmir leveren fris, zuiver en zuurstofrijk water waarin de forellen gedijen.

Voor de kwekers is de omgeving niet zo ideaal: Indiaas Kasjmir is sinds de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 omstreden gebied, en de opstand van separatistische rebellen die in 1989 in Kasjmir uitbrak, heeft al 65.000 levens gekost. Maar zelfs afgelegen kwekerijen waar rebellen of het leger jarenlang hun tenten opsloegen, blijken na het vertrek van die troepen snel weer goed te produceren.

Door hulp uit de Europese Unie gaat het nu steil bergop met de forellenkweek in Kasjmir. Vanuit Nederland werd onder meer een installatie voor de bereiding van visvoer geleverd; vanuit Frankrijk zouden nog vier gelijkaardige installaties volgen. Daardoor moet de sector binnenkort genoeg produceren om ook vis te kunnen exporteren.

Vooraleer de export op wieltjes loopt, zal er wel nog een en ander moeten veranderen. Er is geen internationale luchthaven in Kasjmir, en de viskwekerijen hebben te kampen met geregelde stroomuitval en een gebrek aan investeringsmiddelen. De exportformaliteiten worden volgens de kwekers bemoeilijkt door corruptie en inefficiëntie bij de deelstaatoverheid.

Toch ontbreekt het ook bij die overheid niet aan goede ideeën. Om bijkomende deviezen te verdienen met de forellenkweek, probeert Kasjmir bijvoorbeeld ook buitenlandse sportvissers aan te trekken. In mooie bergrivieren zijn een honderdtal hengelplaatsen afgebakend waar toeristen hun gang mogen gaan. In de rivieren worden geregeld nieuwe forellen uitgezet. Veel toeristen willen hun hachje nog niet wagen om in Kasjmir op de foto te kunnen met een zelfgevangen forel, maar vorig jaar telde de deelstaat toch al een duizendtal sportvissers die op het aanbod ingingen, waaronder een honderdtal Europeanen en Amerikanen.

Andere bergachtige deelstaten als Himachal Pradesh, Uttar Pradesh en Sikkim willen ook met forellenkweek beginnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.