Formule 1 lapt Chinese censuur aan zijn laars

Het formule 1-circus slaat dit weekend zijn tenten op in Sjanghai voor de Grote Prijs van China. Hoewel Twitter geblokkeerd is door de Chinese overheid, hebben piloten en teams al gevonden hoe ze de censuur kunnen omzeilen.
Het was de Indiase rijder Karun Chandhok van het HRT-team die bij zijn aankomst op de luchthaven in Sjanghai meteen uitleg kreeg hoe hij de censuur uit de weg kan gaan nadat hij er op Twitter over geklaagd had: “Drie aardige fans, die me opwachtten op de luchthaven, legden me uit hoe ik Twitter kan gebruiken in China! Ongelofelijk…”, schrijft hij op zijn Twitterpagina. Ook Jaime Alguersuari van het Torro Rosso-team kreeg de hulp van Chinese fans om op Twitter te geraken.
Ondertussen lijken ook de overige rijders en teams hun weg te hebben gevonden naar Twitter. “Sorry dat ik gisteren niets kon schrijven, maar iemand moest me eerst uitleggen hoe ik hier Twitter aan de praat kon krijgen”, schrijft Timo Glock. De oplossing bestaat erin de internetverbinding via een buitenlandse proxyserver te laten verlopen, waardoor de Chinese censuur omzeild wordt.
Sinds juli 2009, bij de twintigjarige herdenking van de Tian’anmen-protesten, hebben de Chinese autoriteiten een pak sociale netwerksites geblokkeerd, waaronder de microbloggingsite Twitter, waar gebruikers berichten van maximum 140 karakters kunnen ingeven.
Chinese internetters kunnen wel op Twitter posten als ze via een omweg surfen met een buitenlandse proxyserver, maar zodra het bestaan ervan bekend is bij de Chinese internetpolitie, worden ook die servers geblokkeerd, waarna gebruikers op zoek moeten naar nieuwe proxyservers. De Chinese mediagigant Sina heeft wel een eigen Twitterdienst gestart, maar die wordt gemonitord.
Hoewel de Chinese autoriteiten, die zo’n 30.000 internetagenten in dienst hebben, geen officiële reactie hebben gegeven op de F1-tweets, zouden ze het volgens de nieuwssite The First Post oogluikend toestaan, gezien de enome inspanningen die het land gedaan heeft om de formule 1 naar China te lokken. De bouw van het circuit alleen kostte zo’n slordige 250 miljoen euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.