Forse stijging van aantal ivf-kinderen in Egypte

Sinds de Egyptische revolutie van 2011 is het aantal kinderen uit in-vitrofertilisatie (ivf) fors gestegen. Fertiliteitsartsen spreken van misbruiken.

  • IPS/Rachel Williamson Een fertiliteitskliniek in Caïro. IPS/Rachel Williamson

Bassem Elhelw kreeg in zijn fertiliteitscentrum in Cairo een paar over de vloer dat nog maar vier maanden getrouwd was. Ze wilden een jongen, via ivf.

Ze waren eerder al bij twee andere fertiliteitsartsen geweest. Had hij hen geadviseerd geduld te hebben en eerst minder drastische middelen te gebruiken, dan waren ze naar een vierde dokter gegaan, zegt Elhelw.

Artsen zoals Elhelw hebben het aantal vragen voor kunstmatige bevruchting fors zien groeien sinds het begin van de Arabische Lente in januari 2011. “De mentaliteit is veranderd omdat alles de laatste twee jaar zeer snel gegaan is. Het levensritme in Cairo was vroeger zeer traag.”

Cowboys

Na het vertrek van Hosni Moebarak werden de regels versoepeld. Ivf-klinieken in Cairo en Alexandria begonnen met advertentiecampagnes, die ook minder verstedelijkte gebieden bereikten.

Het toezicht op fertiliteitscentra is beperkt; de regering heeft andere prioriteiten. Het is niet bekend hoeveel fertiliteitscentra er precies zijn.

Dr Ashraf Sabry, directeur van fertiliteitscentra in en rond Cairo, zegt dat er heel wat cowboys in de sector rondlopen. Misbruiken nemen toe. Patiënten krijgen dure en onnodige procedures zoals ivf voorgesteld, terwijl soms een minder drastische hormonenbehandeling volstaat.

Waterpijp

In het Midden-Oosten zijn al heel wat vruchtbaarheidsproblemen, vooral als gevolg van het roken, zegt Marcia Inhorn, onderzoeker van de Amerikaanse Yale-universiteit. Minstens de helft van de mannen in het Midden-Oosten rookt.

Roken is niet goed voor de spermakwaliteit, zegt Inhorn. Dat is nog toegenomen sinds de revolutie. Jonge mannen en vrouwen brengen veel meer tijd door in sisha-bars, waar waterpijp wordt gerookt.

Volgens Gamal Serour, directeur van de ivf-eenheid van de Al-Azhar-universiteit in Cairo, kampt 10 tot 15 procent van de Egyptische paren met vruchtbaarheidsproblemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.